The Coffeevine December 17 Box – The Barn El Diamante

Del 2 för The Coffeevines december box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet The BarnI måndagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av The Barn El Diamante så kunde jag genast känna av en söt syrlighet. Det påminner om en druva, fast inte ett mörkt… Snarare en ljus druva, det gav även en känsla av krusbär. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Det var väl okej, men mycket godare till en muffin till exempel.

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
En tidig söt syrlighet som ger en druvig kopp. Jag tycker att det påminner rätt mycket om krusbär.

Information och recept till kaffet:

Origin: Honduras
Variety: Bourbon
Farm: El Diamante
Region: Intibuca
Process: Washed
Altitude: 1700 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 18A på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
92 grader Celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 100g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 30 sekunder
3) 125g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minuter.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader Celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Ett bra kaffe, The Barn har verkligen imponerat på mig, det är alltid ett kaffe av hög nivå. Jag ställer höga krav när det gäller kaffen och det är inte särskilt många som gigantiska intryck på mig, men trots det så märker jag att det är av hög kvalité.

The Barn:s El Diamante är ett gott kaffe som var gott till en blåbärsmuffin, de druviga tonerna framhävdes mycket bättre till det än en bit choklad. Hittills ligger detta kaffe bäst till i  The Coffeevines december box. Vi får helt enkelt se vem som tar hem priset imorgon!

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 6.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine December 17 Box – The Barn El DiamanteAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *