The Coffeevine November 17 Box – Stooker Roasting CO

Del 3 för The Coffeevines november box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet Stooker Roasting Co. I måndagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Stooker Roasting Co Ethiopië Chelelektu så var den inte alls lik den koppning som företaget själva noterat men den förväntan jag hade var väldigt likt det jag anade om vilka toner som jag faktiskt kunde hitta. Persikan kunde jag inte alls finna, jag fann kraftigt med toner av mörk choklad, blåbär och drottningsylt, men konstigt nog inte hallon som ingår i drottningsylt. Jag vill som vanligt även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så jag testade det tillsammans mörk choklad, det var passande som det skall göra!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Blåbär, mörk choklad med saftiga toner från drottningsylt. Drottningsylt är ju en blandning på blåbär och hallon, men just hallon kunde jag inte urskilja.

Information och recept till kaffet:

Origin: Etiopien
Variety: Mixed Heirloom
Farm: Chelelektu, Gedeo
Region: Kochere, Yirgacheffe
Process: Washed
Altitude: 2 000-2 200 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 16A på Baratza Sette 270, medium-fine)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
92 grader celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 225g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall ha en total bryggtid på 1 minut och 55 sekunder

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Till skillnad från tisdagen så är Stooker Roasting Co tillsammans med Casino Mocca Warqee ett mycket bättre kaffe, smakerna är klarare och det är väldigt trevligt att smutta på. Detta till skillnad från Casino Moccas är mycket saftigare och påminner lite om blandsaft. Mellan dessa två så är de ungefär på samma nivå, bara att Stooker har bättre toner för min individuella preferens för kaffe.

Typiskt att ett kaffe från Chelelektu än en gång tar hem priset. Förhoppningsvis så blir det ett kaffe från en annan region eller land nästa gång! Ett stort tack till Stooker som levererar!

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 6.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine November 17 Box – Stooker Roasting COAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *