The Coffeevine Oktober 17 Box – KB Coffee Roasters Chelelektu

Del 2 för The Coffeevines oktober box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet KB Coffee Roasters. I måndagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av KB Coffee Roasters Chelelektu så var den inte alls lik den koppning som företaget själva noterat och inte heller den förväntan jag själv hade på kaffet. Det mest tydliga var blåbär och mörk choklad. Jag kände ingen komplexitet i kaffet alls, bara sötma lite blåbärsskal och choklad. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så först testade jag en mörk choklad, det fanns inga som helst problem med det då detta är likt ett vanligt fika kaffe. Till skillnad från gårdagen så fungerade detta väl till kakor.

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

(Bilden på kaffet är på steg 3 och har inte rörts om ännu, därför har inte kaffet hunnit falla ner)

Smaker vid koppning:
Söta blåbär, mörk choklad och en fin beska som påminner om blåbärsskal.

Information och recept till kaffet:

Origin: Etiopien
Variety: Mixed Heirloom
Gård: Chelelektu, Gedeo
Region: Kochere, Yirgacheffe
Process: Natural
Altitude: 2000-2200 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 16A på Baratza Sette 270, medium-fine)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
92 grader celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 225g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall ha en total bryggtid på 1 minut och 55 sekunder

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Mycket bra kaffe, det känns lite typiskt att då kaffet var över förväntan och samtidigt det bästa kaffet från Coffeevines oktober box. Det är stabilt och du kan dricka det varje dag utan att det skulle bli tråkigt. Det var även lite unikt att det kunde avnjutas på egen hand och bra till kakor och choklad. Ett mycket bra kaffe som jag tror att de flesta skulle tycka om, med anledning att det är väldigt likt fika kaffe fast lägre rostgrad och mycket högre kvalité! Ett stort plus till KB Coffee Roasters

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 7.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine Oktober 17 Box – KB Coffee Roasters ChelelektuAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *