Björklunds Kafferosteri – Las Hortencias

Då var det äntligen dags för ännu ett kaffe från en personlig favorit, nämligen Björklunds Kafferosteri. Idag är kaffet Las Hortencias som skall recenseras. Det är alltid spännande att dricka kaffe från Björklunds, så jag hade ju självklart ett par idéer redan för hur det skulle smaka.

 

Information och recept till kaffet:

Origin: Nicaragua
Variety: Java
Farm: Martha y Ana Albir
Region: Dipilto
Process: Washed
Altitude: 1200 meter över havet.

 

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 22C på Baratza Sette 270, grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 35 sekunder
92 grader celsius

1) 40g blomning i 35 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 125g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 35 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 20 sekunder
3) 100g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 1 minut och 45-50 sekunder.

 

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: Björklunds Kafferosteri – Las Hortencias är ett bra kaffe, detta kan låta konstigt, men det är inte särskilt speciellt. Det betyder att det inte sticker ut i sötma, syrlighet, beska osv. Därmed får du en annan helhet än vad du är van vid om du skulle gilla Kenyanskt. Enklare sagt, välbalanserat.

Ett bra kaffe som är väldigt likt andra Nicaragua kaffen, det har en komplex smak, med mitt recept ovan så får du till ett sött, syrligt kaffe. Ibland lite karamell-likt. Nedan finner du mitt bonus-recept. Då får du ett jättebalanserat kaffe istället om du nu vill testa på det så är det ett extremt enkelt recept.

Som vanligt så är det en kamp mellan Hario V60 och Espro Travel Press. I detta fall vinner Espro Travel Press. Den mustighet som uppstår vid pressat kaffe passade utmärkt till Björklunds Kafferosteri – Las Hortencias. Men både är riktigt bra, kände bara att Espro blev godare.

För att jämföra dem bägge så är pour over lite Coca Cola och Espro mer åt Julmusthållet.

Betyg: 6.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

BONUS:

Egentligen så har jag säkert 10 gånger så mycket mer information att dela med mig än vad jag gör, ibland är mina tester riktigt dåliga och ibland är de riktigt bra. Anledningen till att jag inte delar med mig så ofta av mina experiment är att de inte gör kaffet rättvisa, men jag tänkte att eftersom jag fått sånt tryck på instagram om jag har andra metoder än just strikta som kanske kan vara svåra att utföra.

Här bjuder jag på ett lite annorlunda, men extremt enkelt recept som vem som helst kan klara av. Kaffet blir välbalanserat och  ger dig en större kopp än mitt standardrecept som egentligen är till för att få bryggt kaffe i en lite mindre kanna.

Pour Over:

21g kaffe (malningsgrad 22C på Baratza Sette 270, grov)
300g filtrerat vatten
100g blomning 45 sekunder
92 grader celsius

1) 100g blomning i 45 sekunder, rör inte ens om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat. 100g vatten bör räcka för att fukta allt kaffe, det är tanken bakom 100g vatten.
2) 200g vatten i ett cirkulärt flöde tills du når 300g vatten totalt. För att hålla det simpelt så kan den totala bryggtiden stanna vid 2 minuter och 25 sekunder till 2 minuter och 45 sekunder.

Please follow and like us:

0 comments on “Björklunds Kafferosteri – Las HortenciasAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *