Budhas Kafferosteri – Elida Estate Honey

Jag tänker inleda med samma text som senast skrivna Budhas Kafferosteri inlägg:

“Äntligen dags för ännu ett Budhas Kafferosteri kaffe, detta är ett speciellt inlägg för mig. I slutet av 2016 drack jag detta kaffe från exakt samma farm och det var helt fantastiskt!”

Detta kaffe är från samma farm bara att det är honey-processat, vilket ger en mycket sötare och honungslik munkänsla än de andra metoderna. Personligen föredrar jag Natural framför allt, men Honey är ett väldigt trevligt alternativ att bryta av med, det är en annan femma så att säga.

Vi måste gå igenom en tråkig nyhet, vad jag har förstått är detta års skörd av Elida Estate Honey det sista som någonsin kommer att göras samt det första jag någonsin testat… Det må vara lite tråkigt att skriva en recension inlett med denna dåliga nyhet, men jag föreslår att vi ser det snarare som en hyllning att lyfta fram detta fantastiska kaffe!

Detta är femte inlägget om Budhas Kafferosteri (klicka på Budhas Kafferosteri för att se alla tidigare och senare inlägg). På påsens baksida av Budhas Kafferosteri så står det som vanligt:

“We are an artisan coffee roastery in the north of Sweden Lapland. We roast our coffee with passion in small batches, using a traditional drumroast”

 

Information och recept till kaffet:

Origin: Panama
Variety: Catuai
Farm: Wilford Lamastus, Elida Estate
Region: Alto QuielBoquete
Process: Honey
Altitude: 1750 – 1900 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 20B på Baratza Sette 270, medium-grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
89 grader celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 105g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 05 sekunder
3) 120g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 1 minut och 45-50 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Ett utav de bäst smakande honeysorterna jag testat, det har en väldigt fin och len smak som enligt mig är den bästa kombinationen med honeykaffe. Honey är ju också väldigt svårt samt inget kaffe jag kanske vill dricka varje dag, men när det är Elida Estate och Budhas Kafferosteri så är det alltid någonting speciellt. Precis så är det nu!

Receptet liknar för natural men med lägre temperatur, anledningen är enkel. Jag vill ha en mer känslig bryggning när det gäller honey, jag tycker att den får en mer honungslik munkänsla vid lägre bryggd temperatur. Detta gäller även när du dricker kaffet, låt det sjunka i temperatur en aning innan du dricker, då kommer du att smaka på alla de vackra tonerna som finns i detta kaffe!

Som vanligt så är det en kamp mellan Hario V60 och Espro Travel Press. I detta fall måste jag lägga min röst på Hario V60, där får du ut det allra mesta ur kaffet, alla vackra toner och behandlingen av ett Honey-processat kaffe bör bryggas norgrannt med en pour-over bryggare.Jag vill även slå ett slag för Wacaco:s Nanopresso, vilket gjorde en riktigt söt och chokladlik espresso som var otroligt god!

Det känns som att jag alltid säger såhär när det gäller kaffe från Budhas Kafferosteri, men jag citerar föregående inlägg om Elida Estate Natural:  “Detta kaffe rekommenderas till varenda person i hela världen, jag kan inte finna ord att hylla det mer än så! Fantastiskt!”. Det får lägre betyg än Naturalkaffet, men det går inte att slå det, det är perfekt, detta är dock otroligt gott!

För att jämföra dem bägge så är pour over lite Coca Cola och Espro mer åt Julmusthållet.

Betyg: 7.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Please follow and like us:

0 comments on “Budhas Kafferosteri – Elida Estate HoneyAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *