Budhas Kafferosteri – Elida Estate Natural

Äntligen dags för ännu ett Budhas Kafferosteri kaffe, detta är ett speciellt inlägg för mig. I slutet av 2016 drack jag detta kaffe från exakt samma farm och det var helt fantastiskt!

Så nu var det dags att testa på nästa skörd av Wilford Lamastus naturalprocessade Elida Estate kaffe. Jag har redan antecknat allt jag vill skriva om kaffet, men jag kunde inte låta bli att brygga en halv liter kanna med detta kaffe under tiden jag renskriver till detta blogginlägg. Det är en Espro P7 med 530ml i kapacitet jag använder under tiden jag skriver detta i denna stund.

Det är kraftiga toner av kakao, sötman från plommon och med en smörighet som du kan finna hos mörkchoklad. Himmelskt! Detta är fjärde inlägget om Budhas Kafferosteri (klicka på Budhas Kafferosteri för att se alla tidigare och senare inlägg). På påsens baksida av Budhas Kafferosteri så står det som vanligt:

“We are an artisan coffee roastery in the north of Sweden Lapland. We roast our coffee with passion in small batches, using a traditional drumroast”

 

Information och recept till kaffet:

Origin: Panama
Variety: Catuai
Farm: Wilford Lamastus, Elida Estate
Region: Alto QuielBoquete
Process: Natural
Altitude: 1750 – 1900 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 20B på Baratza Sette 270, medium-grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
91 grader celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 105g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 05 sekunder
3) 120g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 1 minut och 45-50 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Detta är för mig i snart 1 ½ års tid det bästa kaffet jag känner till. Kaffet har preciis lagom sötma, även om den har sötare plommontoner den här skörden är året innan. Kaffet har vackra toner av mörk choklad som är otroligt spännande att brygga som espresso. Jag har till exempel testat brygga den med Wacaco:s Nanopresso. Det blir en fantastiskt krispig espresso.

Med receptet får du en schysst pour-over, milda toner av plommon och lite kraftigare från choklad. Det är min preferens när det kommer till att brygga just detta kaffe och jag tror att det faller de flesta i smaken. Jag skulle även passa på att rekommendera detta kaffe till alla som skall börja dricka Natural och eller ljusrostat kaffe för första gången, då detta kaffe är rostat i perfektion.

Jag har smakat Elida Estate Natural från Slöinge Kafferosteri, men det är ingen match. Budhas Kafferosteri slår det rätt så rejält. Inget ont om Slöinge så klart! Men det är något speciellt som händer inom mig när jag dricker kaffe från Budhas Kafferosteri.

 

Som vanligt så är det en kamp mellan Hario V60 och Espro Travel Press. I detta fall kan jag inte bestämma mig! Just nu dricker jag ju den mer mustiga varianten med Espro och den mer aromatiska från en Hario V60 är ju fantastiskt på sitt sett dessutom. Jag vill även slå ett slag för Wacaco:s Nanopresso, vilket gjorde en riktigt krispig espresso som var otroligt god!

Detta kaffe rekommenderas till varenda person i hela världen, jag kan inte finna ord att hylla det mer än så! Fantastiskt!

För att jämföra dem bägge så är pour over lite Coca Cola och Espro mer åt Julmusthållet.

Betyg: 9.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Please follow and like us:

0 comments on “Budhas Kafferosteri – Elida Estate NaturalAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *