Budhas Kafferosteri – Santa Teresa

Precis som senaste Budhas Kafferosteri kaffe så kommer detta också från Nicaragua, Dipilto och ja även från Jorge Lagos… Och bägge heter Santa Teresa! Den största skillnaden är tvättprocessen och faktiskt storleken på bönorna! Maracaturra är bra mycket större än Bourbonbönor. Kaffet har låg syra och toner av kakao och hasselnötter. Detta är tredje inlägget om Budhas Kafferosteri (klicka på Budhas Kafferosteri för att se alla tidigare och senare inlägg). På påsens baksida av Budhas Kafferosteri så står det som vanligt:

“We are an artisan coffee roastery in the north of Sweden Lapland. We roast our coffee with passion in small batches, using a traditional drumroast”

 

Information och recept till kaffet:

Origin: Nicaragua
Variety: Maracaturra
Farm: Jorge Lagos
Region: Dipilto
Process: Washed
Altitude: 1250 – 1400 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 20B på Baratza Sette 270, Medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 55 sekunder
92 grader Celsius

1) 40g blomning i 55 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 100g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 55 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 35 sekunder
3) 125g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 5 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Ett trevligt kaffe som påminner om Budhas Kafferosteri:s Santa Teresa (Bourbon), detta har en mer kakaosmak än vad föregående kaffe har sandelträ.

Citerar från mitt tidigare inlägg:

“Santa Teresa från Budhas Kafferosteri är ännu ett kaffe från Nicaragua, jag har tidigare uttryckt att jag tycker att det kan vara lite struligt att brygga kaffe därifrån. Men sen senast har jag druckit professionellt bryggt kaffe från Nicaragua och jag måste säga att min bryggning är snarlik, så jag antar att det helt enkelt inte är i min smak.

Som vanligt så är det en kamp mellan Hario V60 och Espro Travel Press. I detta fall vinner Hario V60! Den mustiga varianten med Espro var inte lika fin och väljusterad till min smak som med Hario V60. En Pour over var väldigt god och du kunde lätt känna kvalitén. Jag måste poängtera att detta är ett jättebra och gott kaffe, men jag har lite andra preferenser. Jag rekommenderar verkligen detta och jag vet att många kommer att tycka om det!”

För att jämföra dem bägge så är pour over lite Coca Cola och Espro mer åt Julmusthållet.

Betyg: 6.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Please follow and like us:

0 comments on “Budhas Kafferosteri – Santa TeresaAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *