Budhas Kafferosteri – Sumatra Mandailing Semi Washed

Detta blir sjätte gången Budhas Kafferosteri gör entre på kaffenytt, en utav mina favoritkafferostare skickade ett litet paket hem till mig. Jag vet inte om det var av ren tillfällighet eller om Budha själv visste om det, men jag fick paketet hem för ett par månader sedan på min födelsedag. Oavsett om det var medvetet eller inte så var det ett fantastiskt sätt att fira sin födelsedag på.

Den här recensionen har fått vänta en tid nu, men det var ett tag sedan vi skrev om Budhas Kafferosteri (klicka på Budhas Kafferosteri för att se alla tidigare och senare inlägg). På påsens baksida av Budhas Kafferosteri så står det som vanligt:

“We are an artisan coffee roastery in the north of Sweden Lapland. We roast our coffee with passion in small batches, using a traditional drumroast”

 

Information och recept till kaffet:

Origin: Indonesien
Variety:
Farm:
Region: Sumatra
Process: Washed
Altitude:  –

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 24C på Baratza Sette 270, grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 45 sekunder
91 grader Celsius

1) 40g blomning i 45 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 115g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 45 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 45 sekunder
3) 110g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 15 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Ett otroligt gott Sumatra kaffe, väldigt rökig tesmak. Kaffet är väldigt behagligt och det går att dricka dag efter dag. Att kaffet är washed, känns inte heller igen då det är halvtvättat (semi washed). Det har fortfarande de där “naturallika” tonerna, men endast lite. Semi Washed är något jag skulle önska ersätta washed-process i framtiden då det ger en rundare och mer smakrik kaffeupplevelse.

Hur är syrligheten i kaffet då? Den är definitvt närvarande och faktiskt väldigt behaglig, personligen så tycker jag om hög syrlighet men detta kaffe har en syrlighet som är snäll. Hur står sig kaffet till tidigare kaffen från Budhas Kafferosteri, definitivt så är det väldigt gott. Men det slår aldrig min favorit från Elida Estate (klicka här om du vill läsa recensionen).

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Som jag skrev ovan så får du en mer rundare kopp med Espron, du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel. Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer kryddig, aromatisk och trevligare på egen hand. Den här gången kunde jag inte bestämma mig, du får helt enkelt gå på känsla och vad du är sugen på just nu. Så jag avslutar med att be er testa er fram, vill du ha en lätt och vacker kopp? V60 annars kan du skapa en kryddigare kopp med Espro. Ett stort tack som vanligt till Budhas Kafferosteri!!

För att jämföra dem bägge så är pour over lite Coca Cola och Espro mer åt Julmusthållet.

Betyg: 7.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Please follow and like us:

0 comments on “Budhas Kafferosteri – Sumatra Mandailing Semi WashedAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *