The Coffeevine April 18 Box – Café Capitale

Del 3 för The Coffeevines april 18 box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från Café CapitaleI måndagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Café Capitale – Chelelektu  så är den rätt så lik. Enligt rosteriet så skall kaffet vara livfull, blommig, citrus, jasmin & persika. Persikan var väldigt framhävande på slutet, särskilt när temperaturen sjönk under kopningen. Kaffet är väldigt blommigt, jag tänker mest på jasmin, de syrliga tonerna påminner mig väldigt mycket om bergamott.

Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. Det var inte en fullträff, men allra bäst på egen hand.

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Blommiga toner av jasmin, med syrlig närvaro av bergamott och avslutande sötma av persika.

Information och recept till kaffet:

Origin: Etiopien
Variety: Mixed Heirloom
Farm: Smallholder FarmersChelelektu
Region: Kochere, Woreda
Process: Washed
Altitude: 2 000 – 2 200 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 18A på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 40 sekunder
90 grader celsius

1) 40g blomning i 40 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 225g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 40 sekunders blomning skall ha en total bryggtid på 2 minut och 20 sekunder

 

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: I måndagens inlägg så skrev jag att min förväntan var följande:
“Jag förväntar mig ett balanserat kaffe som bjuder på kraftiga toner. En mängd fruktig smak med en mild avslutning av choklad. Blir nog ett stabilt kaffe!!”

Som jag nämnde igår så känns det som att valen kaffe för månadens coffeevine tillhör den fräschare delen. Jag har testat alla som cold brew och alla passar utmärkt för cold brew utan mjölk.

Kaffet är riktigt bra, det är i samma nivå som gårdagens kaffe från Kafferostare Per Nordby, men om jag måste välja en så blir det Kafferostare Per Nordbys Alejo Castro. det går att dricka till  fika och frukost. Du kan även få till kaffet mer aromatiskt genom att brygga med din pour-over. Espro-press ger dig en fruktansvärt bra kopp till alla situationer då du vill ha kaffe (frukost/fika).

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Som jag skrev ovan så får du en mer rundare kopp med Espron, du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel. Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer kryddig, aromatisk och trevligare på egen hand. Café Capitale är nya för mig och har enligt mig gjort ett gott intryck. Skall följas!

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 7.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine April 18 Box – Café CapitaleAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *