The Coffeevine April 18 Box – Kafferostare Per Nordby

Del 2 för The Coffeevines april 18 box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från Kafferostare Per NordbyI måndagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Kafferostare Per Nordby – Alejo Castro så är den som vanligt lik min uppfattning. Ibland skiftar det sig mellan min och kafferostarnas uppfattning, men jag tycker att Kafferostare Per Nordby är i stort sett on point på vad jag tycker. Jag upplever en friskhet med en härlig sötma.

Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. Detta passade bättre än vad det gjorde igår och då fick ändå gårdagens kaffe ett bra betyg!

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Äpple med härlig sötma av plommon.

Information och recept till kaffet:

Origin: Costa Rica
Variety: Villa Sarchi
Farm: Alejo Castro
Region: Alajuela, Central Valley
Process:  Honey
Altitude: 1 550 – 1 700 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 25A på Baratza Sette 270, medium-grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 45 sekunder
94 grader Celsius

1) 40g blomning i 45 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 105g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 45 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 55 sekunder
3) 120g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 15 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: I måndagens inlägg så skrev jag att min förväntan var följande:
“Jag älskar Per Nordby, då syftar jag mest på kaffet, men absolut så slänger jag en love-bomb till honom som tack för kaffet han tagit fram i Sverige. Hans kaffe har alltid sån friskhet som är svår att uppnå. Det är noga valt och det kommer säkerligen bli en fin kopp!”

Det känns som att valen kaffe för månadens coffeevine tillhör den fräschare delen. Det som passar utmärkt för cold brew utan mjölk. Det här kaffet är riktigt gott och otroligt fräscht, jag har nyligen sagt hur mycket jag gillar kaffe från Costa Rica och detta är också väldigt bra. Det går utmärkt att tillsätta tonic till detta när du gör cold brew.

Alltså: Fram med is, citron- och/eller limeskiva, hälften tonic och hälften cold brew. Friskt och riktigt törstsläckande. Vi kommer att skriva mer om cold brew  nu innan sommaren, med recept så klart! 2st faktiskt! en snabb metod och en mer tålmodig variant.

Kaffet är riktigt bra, det går att dricka till  fika och frukost. Du kan även få till kaffet mer aromatiskt genom att brygga med din pour-over. Espro-press ger dig en fruktansvärt bra kopp till alla situationer då du vill ha kaffe (frukost/fika).

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Som jag skrev ovan så får du en mer rundare kopp med Espron, du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel. Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer kryddig, aromatisk och trevligare på egen hand. Kafferostare Per Nordby är en utav mina favoriter och leverar alltid välgjord och har kanske den mest jämna rosten av alla kaffen jag testat.

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 7.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine April 18 Box – Kafferostare Per NordbyAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *