The Coffeevine April 18 Box – Machhörndl

Del 1 för The Coffeevines april 18 box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet MachhörndlI tidigare inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Machhörndl – Kenya Ngurueri AA så passar påsens beskrivning min uppfattning. Kaffet har friska toner som kan beskrivas som toner av äpple och vinbär, så som Machhörndl själva noterat. Den har definitivt en bärig ton, jag är inte så säker på att jag håller med om just vinbär, jag skulle nog vara djärv och säga att det är mer björnbär och äpple.

Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. I detta fall passade det överraskande bra!

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Äpple med saftiga björnbärstoner.

Information och recept till kaffet:

Origin: Kenya
Variety:  SL28, SL34, Ruiru 11, Batian
Farm: Smallholder Farmers
Region: Embu
Process: Washed
Altitude: 1 760 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 21E på Baratza Sette 270, medium-grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
91 grader celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 110g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 40 sekunder
3) 115g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 10 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: I måndagens inlägg så skrev jag att min förväntan var följande:
“För det första så luktar kaffet väldigt gott! När det gäller Kenyaskt kaffe så tillhör den här rätt smakprofil när det gäller mig. Mer härlig syrlighet och fräschhet än djupare och mer kropp. Ska bli kul!”

Den tillhörde garanterat den andra sidan av Kenyanskt kaffe som jag föredrar. Väldigt fräscht och riktigt gott. Rosten ser väldigt jämn ut och kaffet kan bryggas med mer kaffebönor för att skapa en kraftigare kopp. Kaffet är så pass syrligt att när du tar ett glas kallt vatten efteråt så blir det liksom en härlig balanserad smak. Det låter konstigt, men det gör vattnet riktigt gott och törstsläckande.

Kaffet är bra, det går att dricka till  fika och frukost. Du kan även få till kaffet mer aromatiskt genom att brygga med din pour-over. Espro-press ger dig en fruktansvärt bra kopp till alla situationer då du vill ha kaffe (frukost/fika).

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Som jag skrev ovan så får du en mer rundare kopp med Espron, du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel. Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer kryddig, aromatisk och trevligare på egen hand. Machhörndl är garanterat duktiga och jag ser fram emot att testa på mig något nytt från dem.

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 6.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine April 18 Box – MachhörndlAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *