The Coffeevine Augusti 18 Box – La Cabra

Del 3 för The Coffeevines Augusti 18 box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet La Cabra. I förra torsdagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av La Cabra – Guatemala Ana Ramirez hade väldigt fina toner av karamell och kanske mest utav allt; persika. Ett väldigt sött och gott kaffe du kan smutta på i flera timmar. Under tiden jag renskriver detta inlägg så har jag en kanna Espro som har försett mig med kaffe i flera timmar. Gott!

Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. Väldigt gott, trots att det det har toner av persikolikör och te så får den en bra balans överlag.


Gå till Coffeevine här!
Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

 

Smaker vid koppning:
Otroligt närvarande persikoton med fin karamellsötma.

Information och recept till kaffet:

Origin: Guatemala
Variety: Bourbon
Farm: Ana Ramirez
Region: Huehuetenango
Process: Washed
Altitude: 1 750 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 21D på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
92 grader celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 115g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 40 sekunder
3) 110g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minuter.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader Celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: I förra torsdagens inlägg så skrev jag att min förväntan var följande:

“La Cabra är otroligt respekterade i Skandinavian och jag har testat deras kaffe förut i en månadsprenumeration från KaffeBox. De höll hög kvalité med en fin förpackning. Övrig beskrivning är: söt persikolikör, närmar sig oolong te, innan den avslutas med en karamellton.”

Ett sött och väldigt karaktärrikt kaffe, persikotonen är väldigt god och inte alls för fruktigt. Kaffet är väldigt lent och har en karamellik sötma som är väldigt tydlig och trevlig. Personligen har La Cabra från Danmark varit det godaste kaffet den här veckan. Jag tycker helt klart att de vinner i månadens The Coffeevine!

 

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Som jag skrev ovan så får du en mer rundare kopp med Espron, du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel. Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer kryddig, aromatisk och trevligare på egen hand. Ett jättegott kaffe som pour-over och minst lika bra pressat med en Espro. Som jag skrev ovan så har jag en kanna bredvid mig nu när jag renskriver denna recension. Det är andra gången jag stöter på La Cabra och jag är minst lika nöjd denna gång som då!

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 7.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine Augusti 18 Box – La CabraAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *