The Coffeevine December 17 Box – Da Matteo Victor Barrera

Del 3 för The Coffeevines december box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet Da MatteoI måndagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Da Matteo Victor Barrera så var det väldigt enkelt att finna alla de smaker som Da Matteo noterat vid sin koppning. Smörighet, tropisk frukt och en syrlighet. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Kanon!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Toner av tropisk frukt, påminner väldigt mycket om torkad mango. En smörighet som är otroligt lik rostade kastanjer.

Information och recept till kaffet:

Origin: Colombia
Variety: Tabi
Farm: Finca El Tesoro
Region: Palestina
Process: Washed
Altitude: 1750 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 19E på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 35 sekunder
91 grader Celsius

1) 40g blomning i 35 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 105g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 35 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 35 sekunder
3) 120g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minuter och 5 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader Celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Helt klart det bästa kaffet i The Coffeevines december box, i och med att det precis gått över till 2018 så är det helt klart bäst i år. Rent allmänt så är Colombianskt kaffe från 2017:s skörd helt amazing!

Det absolut mjukaste kaffet, även godast med och utan fika till. Den smörighet som finns i kaffet är nästan brynt och som jag skrev ovan så påminner det verkligen om rostade kastanjer.

The Coffeevine har lyckats välja en väldigt söt, någorlunda syrlig och fyllig kopp kaffe.  Da Matteo:s kaffe vinner priset och är en nyfunnen favorit hos mig och detta rekommenderar jag oerhört mycket. Jag tror dessutom att den passar de flesta kaffedrickare. Det är bara att brygga och njuta!

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 7.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine December 17 Box – Da Matteo Victor BarreraAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *