The Coffeevine December 17 Box – Origin Coffee Roasters Muwa AA

Del 1 för The Coffeevines december box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet Origin Coffee RoastersI tidigare inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Origin Coffee Roasters Muwa AA så måste jag säga att det var rätt olikt dess beskrivning på påsen. Jag kände direkt vid omröring att det gavs en rund och fyllig doft av torv, snudd på rökig. Jag blev även påmind av mandel vid koppningen, även en mjukhet i eftersmaken. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Det brukar vara lite svårt vid torvig/rökigt kaffe, men eftersom det inte var lika rökig i smak som tidigare kaffen gick det ihop väl.

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Luktar mycket torv och en rökighet, vid smak framhävs mandel och du känner alltjämt rökigheten en aning. Eftersmaken är väldigt mjuk och sätter inga större spår.

Information och recept till kaffet:

Origin: Kenya
Variety:  Arabica SL 28 & Baitan
Farm: Muwa AA
Region: Nyeri
Process: Washed
Altitude: 1680 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 24C på Baratza Sette 270, grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 45 sekunder
90 grader celsius

1) 40g blomning i 45 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 115g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 45 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 45 sekunder
3) 110g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 15 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Mitt första intryck var att kaffet luktade galet gott, därför höll jag kanske för höga förväntningar. Jag förväntade mig även ett mycket sötare kaffe än vad det var. Det skrevs om bärsylt, stuvade plommon & apelsingodis, det gav mig en förväntning av syrligt sött kaffe. Hittillls har alla kaffen från UK kafferosterier haft en liten rökig smak, kanske är det så de rostar. Det har i alla fall varit så hittills.

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 5.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine December 17 Box – Origin Coffee Roasters Muwa AAAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *