The Coffeevine Februari 18 Box – Onyx Coffee Lab

Del 1 för The Coffeevines februari box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet Onyx Coffee LabI tidigare inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Onyx Coffee Lab – Colombia Aponte Village så var var den rätt så lik beskrivningen på kaffepåsen, koppningen av Onyx Coffee Lab var trevlig och hade en del liknelser, särskilt farinsockret/brunsocker-tonen. Den var väldigt len och hade en mjuk smak hela vägen. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Det passade ihop bra.

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Farinsocker & milda toner av mörk sirap.

Information och recept till kaffet:

Origin: Colombia
Variety:  Caturra, Bourbon
Farm: Aponte Village
Region: Nariño
Process: Honey
Altitude: 2 100 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 22A på Baratza Sette 270, medium-grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
92 grader celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 115g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 45 sekunder
3) 110g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 5 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Jag tror att mina förhoppningar inte var realistiska för kaffet. Det är helt klart ett schysst kaffe som är långt ifrån dåligt. Så självklart började jag bryta ner kaffet del för del, för att få ett så objektivt resultat som möjligt.

Kaffet är bra, jag skulle lätt kunna dricka det varje dag. Processen är “Honey” men får inte dess supereffekt som man kanske förväntar sig från en honeyprocess. Jag tror faktiskt att “Natural” hade passat bättre här, kaffet är mild, runt och är ja.. Trevligt rakt igenom.

Kortfattat så är detta ett honeykaffe som inte ger dig den direkta honeykänslan, men det är ett bra kaffe, du kan utan problem dricka det varje dag. Det är balanserat nog att ha till fika och det är även trevligt på egen hand. Helt klart värt att testa, men jag tror inte att detta är en vinnare av månadens coffeevine.

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 6.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine Februari 18 Box – Onyx Coffee LabAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *