The Coffeevine Februari 18 Box – Stow Coffee Roasters

Del 2 för The Coffeevines februari box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet Stow Coffee RoastersI måndagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Stow Coffee Roasters – AA Thuti så hade jag rätt svårt att känna en tydlig grapefrukt eller hallonsmak, karamell var väldigt närvarande dock. Stow Coffee Roasters från Slovenien har gjort ett kanonjobb och kaffet är jättegott! Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Det var riktigt gott, bättre än igår!

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

 

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Karamell

Information och recept till kaffet:

Origin: Kenya
Variety: 
Farm: Thuti
Region: Nyeri
Process:  Washed
Altitude: 1 900 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 24C på Baratza Sette 270, grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 45 sekunder
89 grader celsius

1) 40g blomning i 45 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 115g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 45 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 45 sekunder
3) 110g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 15 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Först och främst så har det här kaffet en av de bästa dofterna jag känt, då menar jag till och med omalt. Bara det är ju ett stort plus i sig, så fort jag öppnar kaffepåsen så vill jag verkligen komma igång med bryggandet.

Kaffet är extremt enkelt att brygga, jag har ett antal recept som fungerat extremt bra, men valt att endast visa ett. Det jag skrivit framhäver karamell och syra mycket mer än andra recept, men mitt standardrecept skapar en “varje dags kaffekopp”.

Ett bra kaffe med fin syra och sötma. Doften är riktigt härlig från påse, från kvarn till kopp. AA Thuti från Stow Coffee Roasters bör alla testa och testa på gärna på mitt tweakade recept, du kommer att bli nöjd!

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 7.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine Februari 18 Box – Stow Coffee RoastersAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *