The Coffeevine January 18 Box – Arctic Coffee Gryning

Del 3 för The Coffeevines januari box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet Arctic CoffeeI måndagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Arctic Coffee – Gryning så fann jag den blommiga tonen nästan direkt.  Arctic Coffee och alla andra kafferosterier i the Coffeevines januari box har gjort ett toppenjobb med koppningen. De är välkoppade och har en väldigt jämn rostning allihoppa. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Av alla tre kaffen så var detta bäst lämpat till fika.

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Otroligt blommig med härliga toner av mandel eller rättare sagt sötad marsipan.

Information och recept till kaffet:

Origin: Etiopien
Variety: .
Farm: Gona Kore
Region: Guji
Process: Washed
Altitude: 1750 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 17D på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 35 sekunder
93 grader celsius

1) 40g blomning i 35 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 115g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 35 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 45 sekunder
3) 110g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 10 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Skandinavien levererar igen! Den här gången är det Norges tur att stå för det Skandinaviska kaffet och då är det Arctic Coffee som står för ett kanonkaffe. Detta kaffe fungerar verkligen till allt! Fin marsipansmak med blommiga toner. Som tips skulle jag rekommendera följande:

Gillar du mandlar, mandelmassa eller marsipan?
– Använd Espro eller bryggapparater utan pappersfilter.

Gillar du blommiga toner?
– Använd pour over, för att få mer blommig arom öka vattenmängden med 25g.

Jag tycker att alla kaffen är rätt så likgiltiga, men av alla tre så är nog detta favoriten. Det fungerar till all fika, frukost, glass osv osv. Därför är nog detta vinnaren för The Coffeevines januari box!

Därmed är veckan slut och så ser vi fram emot nästa månads Coffeevine, se till att beställa och var med härma mitt recept, det blir kanon då. Glöm inte “kaffenytt” som rabattkod dessutom.

 

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 6.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine January 18 Box – Arctic Coffee GryningAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *