The Coffeevine January 18 Box – Nero Scuro Guatemala

Del 1 för The Coffeevines januari box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet Nero ScuroI tidigare inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av  Nero Scuro – Guatemala så tyckte jag att det var väl beskrivet på kaffepåsen, koppningen av Nero Scuro var spot on för min del. Den hade en ljuvlig tesmak som var alldeles lagom för en kopp kaffe. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Det var självklart gott!

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Smak av persika & te.

Information och recept till kaffet:

Origin: Guatemala
Variety:  Caturra, Bourbon
Farm: José Bernabé Martínez
Region: Heuheutenango
Process: Washed
Altitude: 1 650 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 18B på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
92 grader celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 115g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 45 sekunder
3) 110g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 5 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Jag vet att jag upprepar mig själv nu, men det är väldigt roligt med ett specialkaffe från Italien. När jag på resande fot varit i Italien så är det oftast traditionell kafferost som gäller, en mörk mustig passande till espesso, mocca osv.

Kaffet luktade väldigt gott vid malning, men kaffe från Guatemala har inte det där lilla extra som jag söker. Jag vill ha en fin knuff åt något håll eller en galet välbalanserad kopp kaffe. Mitt recpet gör en schysst kopp som jag skulle kunna dricka varje dag, till mat såväl som fika. Ett bra kaffe från Neru Scuro, jag känner verkligen att kaffet har rostats med kärlek och jag önskar att jag kunde testa deras rostprocess på ett kaffe från Colombia eller Panama.

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 6.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine January 18 Box – Nero Scuro GuatemalaAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *