The Coffeevine January 18 Box – The Underdog Yria

Del 2 för The Coffeevines januari box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet The UnderdogI måndagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av The Underdog – Yria så blev jag mäkta imponerad av den mogna jordgubbstonen som The Underdog själva skrivit under sin koppning. Det måste vara den mest exakta koppningen jag stött på… Wow! Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Det var självklart gott!

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Lukt av röda bär med otroligt tydlig smak av mogen/övermogen jordgubb.

Information och recept till kaffet:

Origin: Etiopien
Variety: Heirloom
Farm: Yria
Region: Yirgacheffe
Process: Washed
Altitude: 2 050 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 17D på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 50 sekunder
93 grader celsius

1) 40g blomning i 50 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 115g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 50 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 45 sekunder
3) 110g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 15 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Vad imponerad jag blir, först igår med Neru Scuros finrostade kaffe och nu med The Underdog från Grekland som bjuder på ett bärigt kaffe. Den mogna/övermogna jordgubbssmaken är nästan oundviklig. Riktigt kul!

Väldoftande kaffen är alltid trevliga och precis som igår. Detta kaffe vill du brygga med pour over så att det närmar sig te i fylligheten. Detta vill jag helst dricka på egen hand och inte tillsammans med fika eller mat. Men jätteroligt att få pröva på rostat kaffe från Grekland, hoppas att jag får se The Underdog igen!

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 5.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine January 18 Box – The Underdog YriaAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *