The Coffeevine Juni 18 Box – Lot Sixty One

Del 1 för The Coffeevines Juni18 box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet Lot Sixty One. I tidigare inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Lot Sixty One – Burundi Buziraguhindwa så tyckte inte jag att den höll samma smak som påsens beskrivning  (Fruktig, tobaklik & ananas).  Jag fann väldigt många toner av citrus och en snarlik smak till vetegräs. Ett gott kaffe, men det där tobakslika kunde inte kännas igen.

Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. Jag föredrar det utan fika.

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Citrus och smak av vetegräs.

Information och recept till kaffet:

Origin: Burundi
Variety:  Bourbon
Farm: Buziraguhindwa
Region: Kayanza
Process: Washed
Altitude: –

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 21C på Baratza Sette 270, medium-grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 40 sekunder
94 grader celsius

1) 40g blomning i 40 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 125g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 40 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 15 sekunder
3) 100g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 1 minut och 50 sekunder

 

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: I torsdagens inlägg så skrev jag att min förväntan var följande:

“Detta låter fantastiskt, jag har ett skäggbalsam som skall ha en tobakslen ton och den är fantastisk verkligen. Jag röker inte över huvudtaget, men den där “sweet tobacco” lukten är så mild och fin på något vis. Om denna kan smaka i närheten av den känslan jag får så är jag fantastiskt nöjd!”

Ett typiskt kaffe med burundiprofil, smak av grönt te, citrus och vetegrästoner. Jag hade hoppats på att få den där tobakslikatonen som nämdes i beskrivningen av kaffet. Kaffet var helt okej, men jag hade föredragit det som cold brew med lite tonic, en bitter tonic i så fall med en skiva lime eller citron.

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Som jag skrev ovan så får du en mer rundare kopp med Espron, du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel. Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer kryddig, aromatisk och trevligare på egen hand. Jag hade hoppats på ett bättre  val av kaffe, men smaken är subjektiv och förhoppningsvis passar kaffet bättre för andra.

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 5.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine Juni 18 Box – Lot Sixty OneAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *