The Coffeevine Juni18 Box – Bailies Coffee Roaster

Del 2 förThe Coffeevines Juni18 box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet Bailies Coffee Roaster. I tidigare inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av  Bailies Coffee Roaster – Brazil Bocaina så smakade den nästintill identisk till dess beskrivning (Pralin, kryddigt rom & rostade hasselnötter). En väldigt mogen kopp kaffe, detta skall inte förväxlas med mörkrostat, men den har definitivt samma karaktärer utan att ha bränt kaffebönan. Jag kan inte tänka mig något annat än att rekommendera detta kaffe.

Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. Detta smakade som att det var skapat till att ta en bit choklad till.

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Lagrad rom, med en sötma från en pralin toppad med hasselnötter.

Information och recept till kaffet:

Origin: Brasilien
Variety: Mundo Novo
Farm: Bocaina
Region: Poco Fundo
Process: Natural
Altitude: 1 255 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 21F på Baratza Sette 270, grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
93 grader celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 115g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 45 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 45 sekunder
3) 110g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 5 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: I förra torsdagens inlägg så skrev jag att min förväntan var följande:

“Ett mognare kaffe är min första tanke, ett kaffe som är perfekt för en ljuvlig espresso eller som ett schysstare frukostkaffe. Jag förväntar mig bara en stabil och god kopp kaffe.”

Ett väldigt gott kaffe som du kan dricka till det mesta. Den är även väldigt god som espresso, annorlunda karaktär än det du dricker på ett café etc. Någonting jag beundrar med rosteriet är deras vackra påse, den ser så fantastiskt stilren ut. Definitivt en utav mina favoritpåsar rent designmässigt.

Rostningen är välgjord då med sämre förutsättningar då kaffet är natural-processat, men rostaren har gjort det norgrannt.

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Som jag skrev ovan så får du en mer rundare kopp med Espron, du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel. Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer kryddig, aromatisk och trevligare på egen hand. Jag gillade att få mer tryck i genom att brygga den i en Espro i och med att de flesta toner är väldigt milda. Detta kaffe är fantastiskt att brygga på bägge sätt. Jättegott, ett stort tack till Bailies Coffee Roaster!

 

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 7.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine Juni18 Box – Bailies Coffee RoasterAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *