The Coffeevine Juni18 Box – Illimité

Del 3 förThe Coffeevines Juni18 box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet Illimité. I tidigare inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av  Illimité – El Salvador så är den som del 2 väldigt lik  i smak enligt dess beskrivning (Karamell med citron/lime smak, söt, citruslik och len). Detta är en väldigt allsidig variant på kaffe, den är aldrig för mycket utan är stabil och passar till det mesta och för de flesta.

Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. Detta passade väl ihop.

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Karamellsöt med toner av krokant.

Information och recept till kaffet:

Origin: El Salvador
Variety: Pacas
Farm: Finca La Montañita
Region: San Juanill, Masaguara, Intibuca
Process: Washed
Altitude: 1 700 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 24A på Baratza Sette 270, medium-grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 45 sekunder
93 grader Celsius

1) 40g blomning i 45 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 105g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 45 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 55 sekunder
3) 120g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 25 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: I förra torsdagens inlägg så skrev jag att min förväntan var följande:

“Detta låter riktigt gott! Jag förväntar mig ett syrligt kaffe med en genomgående sötma. Jag tror extremt mycket på detta!”

Ibland vill du bara ha ett kaffe som är enkelt, mångsidigt och aldrig dåliga stunder. Detta kaffe är precis det, rostningen är en “omni-roast”. Då har du ett rostat kaffe som passar till espresso, pour-over och presskaffe. Rent designmässigt så är förpackningen väldigt stilren och jag får en känsla av att det finns en liten whiskeyflaska i förpackningen. Snyggt!

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Som jag skrev ovan så får du en mer rundare kopp med Espron, du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel. Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer kryddig, aromatisk och trevligare på egen hand. Jag gillade att få mer tryck i genom att brygga den i en Espro i och med att de flesta toner är väldigt milda. Detta fungerar till det mesta, så det är bara att välja hur du vill brygga egentligen. Illimité är ett rosteri att rekommendera!

 

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 6.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine Juni18 Box – IllimitéAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *