The Coffeevine Maj 18 Box – Mok Coffee

Del 1 för The Coffeevines maj 18 box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet Mok CoffeeI tidigare inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Mok Coffee – Rwanda Gatare så passar påsens beskrivning (svartvinbär, apelsin & grädde med mjölkchoklad) inte riktigt min uppfattning. Jag tycker att kaffet har mycket fler bärtoner än vad som noteras. Den har en mer syltig smak, tänk dig en mix av ett gäng olika bär, just den tonen var det mest uppenbara vid koppningen.

Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. Helt okej, jag blev varken äcklad eller frälst.

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Toner av en söt sylt på blandad mix av bär.

Information och recept till kaffet:

Origin: Rwanda
Variety:  Red Bourbon
Farm: Gatare station
Region: Gatare
Process: Natural
Altitude: –

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 18B på Baratza Sette 270, Medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 50 sekunder
92 grader celsius

1) 40g blomning i 50 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 225g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomining). Du utgår flödet inifrån och avslutar cirkulärt på kanten. Detta gör du långsamt så att en totalbryggtid landar på 1 minut och 55 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: I måndagens inlägg så skrev jag att min förväntan var följande:

“Det låter väldigt gott! Kaffe från Rwanda är riktigt bra och att det äntligen blir ett Natural gör mig ännu mer glad! Beskrivningen låter riktigt intressant. Det skall även bli kul att få testa på Moks kaffe då de funnits länge på scenen.”

Ett väldigt bärigt kaffe som tillhör den sötare varianten av kaffe från Rwanda. Jag hade faktiskt förväntat mig ett syrligt i och med tonerna av apelsin/svartvinbär som framgick i beskrivningen. Men mot min förvåning så var det ett mer sötare kaffe med syltiga toner, vilket också är gott!

Kaffet är okej, jag skulle inte ge det en mer positiv bedömning än så. Det jag ansåg var lite negativt var rostningen av bönorna, det var helt ojämt. Att rosta naturalprocessade bönor är en konst och det är därför många föredrar att rosta washed (för att det är mycket enklare). Att rosta natural kräver erfarenhet och någon form av känsla, i mina ögon finns det en person som gör det helt amazing och det är Budha Sutedja från Budhas Kafferosteri, kika seriöst in honom han gör det perfekt.

 

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Som jag skrev ovan så får du en mer rundare kopp med Espron, du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel. Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer kryddig, aromatisk och trevligare på egen hand. Jag måste erkänna att jag är väldigt besviken på Mok Coffee då jag förväntade mig mer, bättre rostning och upplevelse.

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 5.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine Maj 18 Box – Mok CoffeeAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *