The Coffeevine Maj 18 Box – Taste Map

Del 2 för The Coffeevines maj 18 box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet Taste Map. I måndagens  inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Taste Map – Honduras Francisco Alvarado så passar påsens beskrivning utmärkt (Svart te, citrus, vindruvor & grenadin. Klar och saftig). Kaffet hade en fin saftighet som inte riktigt går att beskriva förutom att alla toner var väldigt svaga, men de fanns där. Detta är ett kaffe till alla kaffedrickare.

Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. I detta fall blev det gott!

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Fin saftighet med milda toner av vindruvor, citrus och svart te.

Information och recept till kaffet:

Origin: Honduras
Variety: Bourbon
Farm: El Duranzo, Francisco Alavarado
Region: San Juanill, Masaguara, Intibuca
Process: Washed
Altitude: 1 700 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 18A på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
92 grader Celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 100g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 30 sekunder
3) 125g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minuter.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: I måndagens inlägg så skrev jag att min förväntan var följande:

“Detta kaffe luktar riktigt riktigt gott! Till skillnad från kaffet ovan, har detta kaffe en otroligt god doft. Jag har verkligen svårt att låta bli att bara öppna paketet, hälla ner allt i kvarnen och mala ner en massa kaffe. Tror att detta blir bra!”

Ett gott kaffe med väldigt saftiga toner, detta kaffe går riktigt bra för de flesta kaffedrickarna skulle jag tro. Kaffet är väldigt saftigt i sig, men har inte de mest dominanta tonerna som kan sticka till för många.

Kaffet är bra, rätt stabilt för att kunna dricka varje dag. Det jag ansåg vara negativt i onsdagens recension var att:

“…rostningen av bönorna, det var helt ojämt. Att rosta naturalprocessade bönor är en konst och det är därför många föredrar att rosta washed (för att det är mycket enklare). Att rosta natural kräver erfarenhet och någon form av känsla, i mina ögon finns det en person som gör det helt amazing och det är Budha Sutedja från Budhas Kafferosteri, kika seriöst in honom han gör det perfekt.”

I detta fall så var rostningen helt klart en förbättring, men å andra sidan måste vi komma ihåg att det var en Washed process vilket gör det hela mycket enklare än en Natural proccess. Bara som notis.

 

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Som jag skrev ovan så får du en mer rundare kopp med Espron, du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel. Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer kryddig, aromatisk och trevligare på egen hand. Jag gillade att få mer tryck i genom att brygga den i en Espro i och med att de flesta toner är väldigt milda. Kul att se ett nytt kafferosteri som lämnar en med en god uppfattning! Bra jobbat Taste Map från Litauen!

 

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 6.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine Maj 18 Box – Taste MapAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *