The Coffeevine Mars 18 Box – Coffee Makers

Del 2 för The Coffeevines mars box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet Coffee MakersI måndagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Coffee Makers – Colombia Paraiso så var det rätt lik sin beskrivning (tropiska frukter, vanilj & grape). Kaffe från Colombia tenderar att hålla den sig till den här smakprofilen. Lite skiljaktigheter så klart, choklad eller plommon brukar tillhöra normen. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. I detta fall gick det bra ihop.

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Ananas, vanilj & grape.

Information och recept till kaffet:

Origin: Colombia
Variety: Castillo
Farm: Juan Pablo Villota
Region: Buenavista, Quindido
Process:  Washed
Altitude: 1 500 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 18F på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
93 grader celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 115g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 45 sekunder
3) 110g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 25 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Bra kaffe, ett typiskt colombianskt kaffe! Det är alltid välkommet med ett sådant, ett kaffe som fungerar med det mesta och aldrig blir tråkigt. Men nog om hur kompatibelt detta kaffe är, nu kör vi med toner och smaker!

Kaffet är riktigt lent, sött och inte särskilt bittert på något vis. Rosten är närmare mellan, men är fortfarande lika lent som ett ljusrostat. Vid koppningen så kände jag direkt samma sötma som jag fick fram efter det slutgiltiga receptet som du kan läsa ovan för Pour-Over.

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Vill du ha en mer rundare kopp, brygg med Espron! Du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel. Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer aromatisk och trevligare på egen hand. Coffee Makers från Frankrike har överraskat på mig!

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 6.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

 

Anledningen till varför jag har en annan bild är att det blev en miss, men jag lyckades få tag på lite prov-sample från en läsare som vill fortsätta att vara anonym.

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine Mars 18 Box – Coffee MakersAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *