The Coffeevine Mars 18 Box – Wood Grouse

Del 3 för The Coffeevines mars box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet Wood GrouseI måndagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Wood Grouse – Ilomba Tanzania så var det rätt lik sin beskrivning (Söt, kamomill, citronjuice, grönt te & körsbär). Som jag befarade så smakade det extremt mycket grönt te, det är tyvärr en utav de sämre tonerna jag vet när det gäller kaffe. Så för att få den trevligare (100% personligt) så bör du ändra på ett vanligt recept. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. Jag tror att ni vet hur det gick… Jag gillade inte det alls.

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Grönt te & citruszest.

Information och recept till kaffet:

Origin: Tanzania
Variety: Bourbon
Farm: Ilomba Coffee Group
Region: Mbozi
Process: Washed
Altitude: 1 900 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 25B på Baratza Sette 270, grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 60 sekunder
91 grader Celsius

1) 40g blomning i 60 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 100g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 60 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 55 sekunder
3) 125g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 40-45 sekunder.

 

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Rent ockulärt har bönorna fin rostning och koppningen visar god kvalité på bönorna. Det är ett bra kaffe, men tonerna är inte riktigt där för mig. Jag gillar när det sticker åt sötma, syrlighet eller någon form av chokladton.

När du brygger enligt receptet ovan (Pour-over) så får du en mer komplex smak. Det kommer fortfarande smaka grönt te, men komplexiteten hjälper kaffet att skapa en bättre kopp. Du får också fina toner av citruszest, det är nästan olika varje gång.

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Vill du ha en mer rundare kopp, brygg med Espron! Du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel. Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer aromatisk och trevligare på egen hand. I detta fall skulle jag undvika Espro press, det blir en kraftig blandning på grönt te och kaffe. Jag föredrar i så fall den mer aromatiska varianten. Wood Grouse från Tyskland har visat god kvalité på bönor och rostning, jag skulle vilja se kaffe från andra läner.

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 5.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

 

 

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine Mars 18 Box – Wood GrouseAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *