The Coffeevine November 17 Box – Climpson & Sons Kenya Kirinyaga AA

Del 1 för The Coffeevines november box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet Climpson & Sons. I tidigare inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Climpson & Sons Kenya Kirinyaga AA så hade den liknande toner till den koppning som företaget själva noterat. Jag kände tydliga toner av röd grape och även toner från rökt körsbärsträd. Kaffet är syrligt, sött, beskt och har en rökig känsla som om jag laddat en rökpistol med körsbärsträdsflisor. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så först testade jag en mörk choklad, det passade inte riktigt ihop med kaffet. Det balanserades inte så som jag hade hoppats, chokladen framhävde rökigheten som jag kände under min personliga koppning.

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Riktigt tydlig röd grape som framhäver kaffets syrlighet, beska och en viss sötma. Rökigheten i koppen påminner väldigt mycket om mat som blivit rökt med körsbärsträdsflisor.

Information och recept till kaffet:

Origin: Kenya
Variety:  Arabica SL 28 SL 34
Farm: Slopes of 8 Smallholders
Region: Kirinyaga
Process: Washed
Altitude: 1500-1800 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 22C på Baratza Sette 270, grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 35 sekunder
91 grader celsius

1) 40g blomning i 35 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 115g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 25 sekunder
3) 110g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 1 minut och 55 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Det är ett bra kaffe som hade stora förväntningar från min sida, efter 1 veckas smakande varje dag så höll det inte måttet för det jag hade önskat mig. Jag hade hoppats på ett syrligt sött kaffe med svartvinbärs- och jordgubbstoner. Rökigheten vill jag helst vara utan och rostningen en aning ljusare. Tillsammans med chokladen blev det en negativ upplevelse, det är nog första gången jag tyckt att chokladen förstör kaffet. Konstigt. Det är ju fortfarande ett godkänt/bra kaffe och jag vet att farmen har bra kvalité på den gröna bönan. Gillar du rökigt kaffe så är nog Climpson & Sons Kenya Kirinyaga AA kanon!

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 5.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine November 17 Box – Climpson & Sons Kenya Kirinyaga AAAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *