The Coffeevine Oktober 17 Box – Ozone Kokola

Del 3 för The Coffeevines oktober box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet Ozone. I måndagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Ozone Kokola så var jag lite tveksam på om detta var min sorts kaffe. I kafferosteriets koppning så lät det väldigt spännande med smaker som: citron, grapefrukt, päron och kiwifrukt. Det kan ha varit det som skapade mycket förvirring när jag själv hade koppning. Jag vill precis som igår och i tisdags testa kaffet med fika. I vanlig ordning testade jag med mörk choklad och sedan med kakor. Det var gott med choklad till, men det kändes inte som att det tillförde något mer än så, det varken förhöjde eller försämrade min kaffe upplevelse. Men till kakor så var det riktigt bra, och ännu bättre till frukost.

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Friskt, zest av grapefrukt och kinin.

Information och recept till kaffet:

Origin: Etiopien
Variety: Limu Heirloom
Gård: Kokola
Region: Agaro
Process: Washed
Altitude: 1975-2100 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 18A på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 60 sekunder
91 grader celsius

1) 40g blomning i 60 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 225g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 60 sekunders blomning skall ha en total bryggtid på 2 minut och 15 sekunder

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Kaffet var bra vid hög temperatur, varmare än vad jag brukar tycka om mitt kaffe. Kaffet var friskt med en bitter nyans, det påminde om kinin eller en mer simpel liknelse tonic. Förvirringen var på slutet, det påminde mig lite om bränt hö, det var lite konstigt i början, men den eftersmaken blev intressant ju mer jag drack ur kaffet. Jag tackar Ozone för det excentriska kaffet.

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 6.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine Oktober 17 Box – Ozone KokolaAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *