The Coffeevine Oktober 17 Box – Puchero Guatemala El Rincón IV

Del 1 för The Coffeevines oktober box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet Puchero. I tidigare inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Puchero:s Guatemala El Rincón IV så var det väldigt lik den koppning som företaget själva noterat och den förväntan jag själv hade på kaffet. Jag kände tydliga toner av kiwi och även rätt mycket drakfrukt. Kaffet är syrligt och underbart komplext och väldigt jordig i dess dofter. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så först testade jag en mörk choklad, det passade jättebra till kaffet. Syrligheten från och den beska mörkchokladen balanserade väldigt väl och gav en härligt söt eftersmak. Det var dock inte lika bra till kakor, då förhöjde den syrligheten och sötman alldeles för mycket för min smak.

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Kiwi, drakfrukt, jordig och underbart komplext. Verkligen en blandning på kaffe från Keyna och Nicaragua.

Information och recept till kaffet:

Origin: Guatemala
Variety: Caturra
Gård: El Rincón, Yolanda Galindo
Region: La libertad, Huehuetenango
Process: Washed
Altitude: 1500-1700 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 18C på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
91 grader celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 115g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 20 sekunder
3) 110g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 1 minut och 45-50 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Ett stadigt kaffe med bra syra. Kaffe från Guatemala är oftast väldigt bäriga och fruktiga , precis så var just Puchero:s kaffe. Det jag tänker mest på är hur komplext det var, både i doft och smak. Det var nästan fräscht vid bryggning, men det jag gillade mest var mitt lilla test efteråt. Att ta en bit mörkchoklad till kaffet är ju välkänt, men till detta kaffe var det en enorm skillnad. Det balanserades upp otroligt väl, vid en tidpunkt smakade det nästan smörigt när kaffet smälte chokladen i munnen. Det var kanon verkligen. Detta må låta konstigt, men att dricka vatten efteråt var fantastiskt, vattnet i sig fick en skön eftersmak av kaffet. Riktigt gott kaffe från Puchero!

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 7.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine Oktober 17 Box – Puchero Guatemala El Rincón IVAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *