The Coffeevine September 18 Box – Hoppenworth & Ploch

Del 1 för The Coffeevines September 18 box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet från kafferosteriet Hoppenworth & PlochI tidigare inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Hoppenworth & Ploch – Nkonge Burundi så måste jag berätta att jag gillar kaffet, det är gott, vardagligt och lagom sött. Det har en jättefin sötma som kan vara svår att finna i andra kaffen faktiskt.

Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. Det var helt okej, en besökare till mig valde att dricka det med mjölk, så jag passade på att smaka… Det var för sött tillsammans med mjölk och skulle inte rekommendera det alls faktiskt.


Gå till Coffeevine här!
Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

 

Smaker vid koppning:
Sött kaffe med fina toner av aprikos.

Information och recept till kaffet:

Origin: Burundi
Variety: Red Bourbon
Farm: –
Region: Nkonge
Process: Washed
Altitude: –

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 20D på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 35 sekunder
92 grader Celsius

1) 40g blomning i 35 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 110g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 35 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 35 sekunder
3) 115g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minuter och 5 sekunder.

 

 

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: I fredagens inlägg så skrev jag att min förväntan var följande:

“Förväntan: Det ska bli kul att få testa Hoppenworth & Ploch, jag har hört mycket gott om dem och det var väldigt länge sedan jag testade dem. Det var givetvis långt före kaffenytt.se, men jag har ett vagt minne av att jag fann dem skickliga. Så helt klart spännande!”

Kaffebönorna är också extremt små, även små för att vara av arten Bourbon. Jag tyckte bara att det var en gullig detalj, om jag måste nämna något angående det så är det mycket lättare att väga det exakt på grammet. Mustigt och sött kaffe med trevlig balans.

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Som jag skrev ovan så får du en mer rundare kopp med Espron, du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel. Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer kryddig, aromatisk och trevligare på egen hand. Jag måste säga att jag föredrar den som pressad med min Espro och allra mest föredrar jag att använda min Espro travel press till jobbet!

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 6.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

Gå till Coffeevine här! Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 25%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Please follow and like us:

0 comments on “The Coffeevine September 18 Box – Hoppenworth & PlochAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *