Fina Bönan – Ethiopian Nansabo

Fina Bönan gör entre på kaffenytt och de är lite annorlunda än mina andra recensioner. Till att börja med så är Fina Bönan inget kafferosteri, utan de importerar kaffebönorna från Etiopien.

Jag tror att många som precis börjat med specialkaffe eller kommer att börja med det, bör ta en titt till detta kaffe. Övergången är väldigt enkel och det kommer inte att förekomma några syrligheter alls. Det är en väldigt rund och balanserad smak med mer karaktär än det vanliga kaffet som går att köpa i butik.

 

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Välbalanserad med toner av hasselnötter

Information och recept till kaffet:

Origin: Etiopien
Variety: Nansabo
Farm: Hussein Ambo Dubie Organic Coffee Plantation
Region: Oromia
Process: Natural
Altitude: 1700 – 1850 meter över havet .

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 20A på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 40 sekunder
93 grader Celsius

1) 40g blomning i 40 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 225g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 40 sekunders blomning skall ha en total bryggtid på 2 minut och 15 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader Celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: Ett stort plus till kaffet är att det är väldigt enkelt att handskas med, det krävs inte mycket för att göra rätt. Många kaffen jag jobbar med kan vara lite för känsliga, men vid min koppning och framställandet av ett bra recept så tycker jag inte att något kaffe blev “dåligt”. Allt höll en bra standard.

De på Fina Bönan har en sen tidigare bott i Addis Ababa och vill hämta samma kaffeupplevelse som de hade till Sverige. På så vis behåller de den Etiopiska charmen genom att behålla all rostning och packning i den Etiopiska storstaden Addis Ababa. Loggan som Fina Bönan använder är en kaffekanna som används vid kaffebryggning i Etiopien. Kaffekannan kallas för “Jabeena”, det jag tycker är rätt trevligt är att vid denna kaffeceremoni som Jabeenan används så är det traditionellt att minst dricka 3 koppar.

Vad finns det mer att säga? Detta är ett bra kaffe, ett kaffe som jag skulle kunna dricka varje dag. Det sticker inte ut åt något håll utan håller en bra balans, det fungerar även utmärkt till fika, frukost eller andra tider du tar ett tilltugg. Vill du börja med specialkaffe så anser jag att detta är en bra början. Jag kommer säkerligen hålla ett öga öppet för Fina Bönan!

Är du intresserad? I så fall så finner du direktlänken till Fina Bönans shop här!

Betyg: 6.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Please follow and like us:

2 comments on “Fina Bönan – Ethiopian NansaboAdd yours →

  1. Låter som ett väldigt trevligt kaffe! Tack för att du delar med dig och skriver så bra, ska ta mig en titt på deras hemsida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *