Johan & Nyström – Bourbon Jungle

Bourbon Jungle från Johan & Nyström är det första specialkaffet jag rekommenderar till vänner och bekanta som vill prova specialkaffe. Anledningen är att Bourbon Jungle är en blandning bönor från olika världsdelar och är lik den smakprofil många har där hemma. Skillnaden med detta kaffe är kvalitén på behandling, bönan och rostningen.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 24A på Baratza Sette 270, grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 50 sekunder
94 grader celsius

1) 40g blomning i 50 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 115g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 35 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 20 sekunder
3) 110g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 1 minut och 40 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: I och med att kaffet är en blend så blir smakprofilen välbalanserad, kaffet är mörkt och har därmed en kraftfull smak. Det finns en mild rökighet bak i munnen, inte lika tydligt som i en whiskey, men den finns där och gottar sig. Bourbon Jungle är ett kaffe som oftast identifieras med ett morgonkaffe och bryggs enligt mig bäst med en Espro. Jag föredrar att brygga med Pour Over när kaffet har en lägre rostningsgrad. Anledningen är att ju ljusare rost desto mer doft har kaffet och kräver en renare bryggning som inte får igenom så mycket oljor som kan begränsa de sköra tonerna.

Betyg: 6.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Klicka här för fler recensioner på Johan & Nyström

Please follow and like us:

2 comments on “Johan & Nyström – Bourbon JungleAdd yours →

  1. Hej Paul! Jag köpte detta i helgen och måste säga att du har helt rätt, min vän visade din blogg och han har hela tiden sagt att jag ska köpa bättre kaffe, så nu har jag. Tack för rekommendationen, jag följer dig framöver.

    /Joel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *