Johan & Nyström – Guatemala Santa Isabel

Guatemala Santa Isabel från Johan & Nyström är ett roligt specialkaffe. Jag kunde inte låta bli att köpa hem den så fort jag fick syn på den väldigt intressanta beskrivningen  som stod på påsen.

 

Information och recept till kaffet:

Origin: Guatemala
Variety: Caturra
Farm: Santa Isabel
Region: Cobán
Process: Washed
Altitude: 1400 – 1600 meter över havet .

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 22F på Baratza Sette 270, medium-grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 40 sekunder
90 grader Celsius

1) 40g blomning i 40 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 225g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 40 sekunders blomning skall ha en total bryggtid på 1 minut och 55 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270), eller 22-23g
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: Jag testade en del recept innan jag gick tillbaka till en 40g blomning > 225-40(blomning) bryggning. Det är ett enkelt recept som jag finner passar bra till kaffe från Johan & Nyström.

Kaffe från Guatemala kanske inte är en favorit hos mig, men det är alltid lika intressant att testa kaffe från Guatemala. Kaffet är helt okej och jag tror att många skulle uppskatta det faktiskt. För att göra det mer rundare och mer “vanligt” så kan man öka kaffet med 2-3 gram för att få en kraftigare smak som passade mig bättre.

Enligt tonerna på påsens beskrivning skulle jag få smak av: grön druva, grönt äpple och fikon. Jag hade en del svårigheter att urskilja dem först, så jag fick koppa kaffet 2 gånger innan jag faktiskt kunde finna dem.

Det är ovanligt och det är lite därför jag ville testa på det, kaffet är godkänt och har det där lilla annorlunda som kan vara rätt trevligt att testa på.

 

Betyg: 5.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Klicka här för fler recensioner på Johan & Nyström

Please follow and like us:

0 comments on “Johan & Nyström – Guatemala Santa IsabelAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *