Johan & Nyström – Kenya Double A

Kenya Double A är ännu ett kaffe från kaffegiganten  Johan & Nyström. När jag såg den i hyllan i en delikatessbutik så kunde jag inte låta bli. Kenyanskt kaffe är lite av en favorit hos mig, för några år sedan var det, det bästa jag visste i kaffeväg. Nu på senare dagar är kaffe från Panama en favorit, särskilt Elida Estate. Nu kör vi!

 

Information och recept till kaffet:

Origin: Kenya
Variety:  Arabica SL 28 SL 34
Farm: Guama Lot 93
Region: Kirinyaga
Process: Washed
Altitude: 1 700 – 1 800 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 21F på Baratza Sette 270, medium-grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
90 grader Celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 225g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall ha en total bryggtid på 1 minut och 50 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270), eller 22-23g
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: Kenyanskt kaffe är rätt känsligt, men det har även rätt enkel bryggning om man jämför med komplexiteten man kan finna i ett kaffe från Nicaragua. Håller man sig rätt så nära receptet så ger det en bra kopp .

Kenya Double A är ett fräscht kaffe med syrligt bäriga toner. På paketet kan du läsa “Vinbär, hallon, rabarber”. Jag tycker att du kan finna de två sistnämnde tonerna, däremot skulle jag säga att vid koppningen så finner jag mer en krusbärston än vinbär.

Jag gillar kaffet, men det ger inte den där smakupplevelsen som jag vill få från ett kaffe. Det betyder inte att jag får det från alla andra jag dricker, men jag vill längta efter kaffet, det blir tyvärr inte så med detta kaffe. Däremot skulle jag rekommendera det som ett fräscht alternativ som cold brew. Då är den riktigt god och ger dig en känsla av kaffelemonad.

Johan & Nyström är störst i Sverige, med all rätt. De har otroligt stort sortiment! När det gäller kaffeblends, nobellkaffe eller espressokaffe så tycker jag att de är i bra prisklass och levererar ett jättebra kaffe. Men när det gäller riktigt fina kaffen i 600kr/kg klassen så tycker jag att de har tappat något. För ca 8 år sedan var de helt utsökta. Nu är det microrosterier som gäller. Kenya Double A ett bra kaffe!

Betyg: 6.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Klicka här för fler recensioner på Johan & Nyström

Please follow and like us:

0 comments on “Johan & Nyström – Kenya Double AAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *