Johan & Nyström – Sumatra Gayo

Sumatra Gayo är, med sin runda och mustiga smak,  ett otroligt prisvärt kaffe och är en perfect “ice breaker” när du bjuder på fika hemma. Utöver att Sumatra Gayo är ett väldigt gott kaffe så har det serverats på Nobelbanketten sedan 2012 till och med i år och säkerligen nästa år. Jag tycker att Sumatra Gayo, tillsammans med Bourbon Jungle, är ett utav de bästa specialkaffena att börja med. Smakprofilen är lik det många har hemma, precis som Bourbon Jungle, är det välbalanserat, kraftfullt och mustigt.

 

Information och recept till kaffet:

Origin: Indonesien
Variety: Yellow Catuai
Farm: Permata Gayo Cooperative
Region: Aceh, Sumatra
Process: Natural
Altitude: 1300 – 1500 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 20C på Baratza Sette 270, medium-grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 35 sekunder
93 grader celsius

1) 40g blomning i 35 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 225g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 35 sekunders blomning skall ha en total bryggtid på 1 minut och 50 sekunder

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Kaffet med bäst berättelse innan du ens rört en droppe, att dricka samma kaffe som folket på Nobelbanketten tycker jag är en riktigt rolig grej. Det blir liksom en aha-stämning redan innan det smakas av. Sumatra Gayo från Johan & Nyström är ett kryddigt kaffe och är extremt välbalanserat.

Jag har tidigare sagt att jag gillar när kaffe håller sig till ändarna av spektrumet, då kan det vara fantastiskt njutbart på egen hand, men det har även sina nackdelar. Då är välbalanserat kaffet ett jättebra alternativ.  Ett jättebra exempel på ett sådant är Sumatra Gayo, det är jättegott till dessert, kakor, på egen hand och efter en måltid. Det kommer aldrig att förvränga syra, sötma eller beska och är istället ett perfekt bollplank för dina smaklökar när du äter någonting till. Det är tveklöst därför det serveras på Nobelbanketten, för att det kan aldrig slå fel.

Det passar till flera bryggningsmetoder, men av de jag använder så vinner Espron. Du får fram mustigheten mycket tydligare och utan pappersfilter tillåts mer oljor ta sig hela vägen till din kaffekopp. Detta kaffe är en utav mina personliga favoriter från Johan & Nyström och är alltid ett säkert kort!

Betyg: 7.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Klicka här för fler recensioner på Johan & Nyström

Please follow and like us:

2 comments on “Johan & Nyström – Sumatra GayoAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *