KaffeBox Augusti 18 Box – Nord Brenneri – Colombia La Palma y El Tucan

Del 2 för KaffeBox Augusti 18 Box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om det Colombianska kaffet La Palma y El Tucan från kafferosteriet Nord Brenneri. I föregående inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Nord Brenneri – Colombia La Palma y El Tucan så fick jag fina komplexa toner med bra syrlighet. Kaffet var inte alls lika blommigt och bärigt som det utlovades, snarare tvärtom. Det var fina citrustoner och en komplex smak som var väldigt svår att tyda, men den var riktigt ljuvlig. Detta i jämförelse till vad rosteriet själva skrev: “Ett saftigt och komplext kaffe med smakupplevelser som tropiska frukter och björnbär. Intensiv arom av mogna röda bär och ananas.”. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt.

Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. Jättebra!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!


Smaker vid koppning:

Fin syrlighet av citrus med ljuvligt komplexa toner.


Information och recept till kaffet:

Origin: Colombia
Variety:  –
Farm: Doña Nubia Sanchez
Region: La Palma y El Tucan
Process: Washed
Altitude: 1 750 meter över havet.


Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 22A på Baratza Sette 270, medium-grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
92 grader celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 115g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 45 sekunder
3) 110g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 5 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader Celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: I torsdagens (förra veckans) inlägg så skrev jag att min förvantan var följande:

“Det låter som att detta kaffe kommer bli Colombias framtid, och det är tyvärr någonting negativt. Jag gillar inte att Colombianska kaffen övergår till det Afrikanska hållet, för att detta inte ska missuppfattas så kan jag förklara ytterligare. Jag gillar alternativet att välja mellan klassisk Colombiansk och klassisk Etiopiskt, det är ju en del av charmen, men om de smakar lika, ja.. Då förstörs ju charmen. Däremot så tror jag att detta kaffe är rätt bra.”

Det känns lite konstigt när det inte blir som förväntat. Det blev inte alls som jag skrev ovan. Det blev ett syrligt gott kaffe med rätt komplexitet som påminner mer om kaffe från Nicaragua än Etiopiskt. Tonerna som beskrevs av kafferosteriet kunde inte alls kännas igen. Sötman var inte riktigt närvarande. Rostningen till skillnad från föregående, så passade den kaffet väl!

Nord Brenneri ryckte upp sig från kaffet senast, men jag tycker att det var synd att vi inte hade samma uppfattning om smakerna i kaffet. Detta kaffe var helt klart godare än senast och det var väldigt intressant med ett så komplext Colombiakaffe.

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Vill du ha en mer rundare kopp, brygg med Espron! Du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel.

Jag tänker citera det jag skrivit en annan gång, då det appliceras i denna situation med:

“Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer aromatisk och trevligare på egen hand. I detta fall skulle jag välja utifrån situation. På morgonen hade jag föredragit en Espro till frukost, medans en Hariobryggd på eftermiddagen utan någonting till. Kaffet är gott, stabilt och går att dricka varje dag.”


Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 7.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Om du vill köpa din alldeles egna KaffeBox och gå igenom mina recept och funderingar, se till att beställa den så att du hinner med nästa månads KaffeBox. Klicka här för att komma till deras hemsida. Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 20%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Om du vill hitta alla KaffeBox texter samlade, kan du klicka här.

Please follow and like us:

0 comments on “KaffeBox Augusti 18 Box – Nord Brenneri – Colombia La Palma y El TucanAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *