KaffeBox Augusti 18 Box – Nord Brenneri – Ethiopia Hunda Oli

Del 1 för KaffeBox Augusti 18 Box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om det Etiopiska kaffet Hunda Oli från kafferosteriet Nord Brenneri. I föregående inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Nord Brenneri – Ethiopia Hunda Oli så fick jag känna en fin sötma, lagom syra och gott om bär i tonerna. Om man jämför med det rosteriet skrev i sin beskrivning: “Ett blommigt och saftigt kaffe med en smakupplevelse av söt citrus och färska örter. Arom av jasmin och hallon.” Så tycker jag att de är väldigt nära i smak. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt.

Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. Jag trodde faktiskt att det skulle smaka konstigt ihop, men det gick väldigt bra ihop!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!


Smaker vid koppning:

Fin blåbärssötma med fina syrligheter från lime.


Information och recept till kaffet:

Origin: Etiopien
Variety: Heirloom
Farm: Hunda Oli Cooperative
Region: Goma
Process: Washed
Altitude: 2 025 – 2 200 meter över havet.


Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 17D på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 45 sekunder
90 grader celsius

1) 40g blomning i 45 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 110g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 45 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 55 sekunder
3) 115g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 25 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader Celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: I torsdagens inlägg så skrev jag att min förvantan var följande:

“Jag tror att detta kommer vara ett klassiskt och ett klockrent kaffe från Etiopien. Det låter som ett sånt där bärigt och citrusrikt kaffe som jag suktar för. Detta kommer vara jättegott!”

Jag förväntade mig ett typiskt Etiopiskt kaffe, men det tog mig inte hela vägen dit faktiskt. Det är gott så klart, men oavsett vid koppning eller olika recept med olika bryggare så fick jag inte fram den där tonen som jag hade önskat. De flesta toner var milda, men jag tror faktiskt att kaffet kan ha varit rostat lite för mycket för min smak.

Nord Brenneri från Oslo har en trevlig design, standardförpackning, allt man kan förvänta sig faktiskt. Kaffet var som sagt lite mustigare än vad jag hoppats på men det går riktigt bra ändå. Det ska bli kul att få testa Colombian och se om den är mer lik en Etiopier än denna.

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Vill du ha en mer rundare kopp, brygg med Espron! Du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel.

Jag tänker citera det jag skrivit en annan gång, då det appliceras i denna situation med:

“Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer aromatisk och trevligare på egen hand. I detta fall skulle jag välja utifrån situation. På morgonen hade jag föredragit en Espro till frukost, medans en Hariobryggd på eftermiddagen utan någonting till. Kaffet är gott, stabilt och går att dricka varje dag.”


Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 6.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Om du vill köpa din alldeles egna KaffeBox och gå igenom mina recept och funderingar, se till att beställa den så att du hinner med nästa månads KaffeBox. Klicka här för att komma till deras hemsida. Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 20%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Om du vill hitta alla KaffeBox texter samlade, kan du klicka här.

Please follow and like us:

0 comments on “KaffeBox Augusti 18 Box – Nord Brenneri – Ethiopia Hunda OliAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *