KaffeBox December 17 Box – The Barn El Mirador

Del 2 för KaffeBox December 17 Box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet det guatemalanska kaffet El Mirador från det tyska kafferosteriet The Barn. I onsdagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av The Barn – El Mirador så var den relativ lik den koppning som kafferosteriet The Barn själva noterat.Det skrevs om päron, stenfrukt & “smooth”. Den är garanterat len i smaken, päron är en väldigt udda smak och den är väldigt svår att finna i kaffen. Stenfrukt är ju ett samlingsnamn för flera olika varianter, den jag tycker är rätt tydlig är nektarin, det saftiga men ändå lätta och fina. Jag vill som vanligt även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så jag testade det tillsammans mörk choklad, jag använder ju alltid en choklad med havssalt då den är rätt så naturlig samt fångar smaker bättre med salt till sött, beskt, syrligt osv. Det lyfte tyvärr inte de fruktiga tonerna som jag hoppats, men det var definitivt inte något som förstörde eller försämrade upplevelsen.

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Nektarin, teliknande med väldigt len känsla i munnen.

Information och recept till kaffet:

Origin: Guatemala
Variety: Caturra, Catuai & Bourbon.
Farm: José Lopez
Region: Huehuetenango
Process: Washed
Altitude: 1 550 – 1 720 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 20B på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 40 sekunder
92 grader celsius

1) 40g blomning i 40 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 225g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 40 sekunders blomning skall ha en total bryggtid på 2 minut och 5 sekunder

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Då var jag tyvärr redan färdig med KaffeBox december variant. Ett roligt avslut med El Mirador, det bjöd på fantastisk kombination på te och kaffe. Vissa kaffen blir för lik rooibos ibland, men detta har bara det mörka och ändå lena känslan som kan finnas i en Earl Grey te.

Kaffe från Guatemala är alltid lite komplext och unikt i smaken, det påminner faktiskt rätt mycket om kaffe från Nicaragua dock inte lika chokladig i kaffet.

Som vanligt är det en kamp mellan Hario V60 och Espro travel press, här var Hario V60 en mycket bättre bryggningsmetod än Espro travel press. Det ger en mycket bättre överblick och framhäver de finaste tonerna som bäst. Jag avslutar denna KaffeBox vecka med att tacka KaffeBox och självklart The Barn för deras El Mirador.

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 6.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Om du vill köpa din alldeles egna KaffeBox och gå igenom mina recept och funderingar, se till att beställa den så att du hinner med nästa månads KaffeBox. Klicka här för att komma till deras hemsida.

Om du vill hitta alla KaffeBox texter samlade, kan du klicka här.

Please follow and like us:

0 comments on “KaffeBox December 17 Box – The Barn El MiradorAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *