KaffeBox December 17 Box – The Barn Nguguini AB

Del 1 för KaffeBox December 17 Box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om kaffet det kenyanska kaffet Nguguini AB från kafferosteriet The Barn. I gårdagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av The Barn – Nguguini AB  så var den extremt lik den koppning som kafferosteriet The Barn själva noterat. De nämnde blåbär, bergamott och smakrik. Jag känner definitivt citrus och söta bär. Jag vill som vanligt även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så jag testade det tillsammans mörk choklad, jag använder ju alltid en choklad med havssalt då den är rätt så naturlig samt fångar smaker bättre med salt till sött, beskt, syrligt osv. Detta var alldeles utmärkt som komponent till Nguguini kaffet.

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Söta amerikanska blåbär, yuzufrukt och väldigt kraftfullt kaffe trots sin ljusa rostningsgrad.

Information och recept till kaffet:

Origin: Kenya
Variety:  Arabica SL 28 SL 34
Farm: Kibirigwi FCS
Region: Kirinyaga
Process: Washed
Altitude: 1 635 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 19D på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
90 grader celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 225g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall ha en total bryggtid på 1 minut och 50 sekunder

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: KaffeBox levererar verkligen, jag måste säga att det var extremt roligt att starta KaffeBox med ett Wild Card! The Barn från Berlin har en schysst rostning som påminner väldigt mycket om vår ljusa rostning i Skandinavien. Det är också en utav anledningarna till varför KaffeBox valde just dem till årets Wild Card.

Kaffet blev nästan lite syltig i smaken när kaffet svalnade en aning. Kafferosteriet nämnde bergamott som citrusfrukt, men jag skulle nästan våga mig på att säga att det snarare har toner av yuzufrukt.

Ett jättebra kaffe som var jättegott bryggt med Hario V60 och Espro travel press. Det är alldeles för svårt att avgöra vilket som passade bäst för just detta kaffe. Jag gillade bägge lika mycket och låter den frågan vara obesvarad.

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 6.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Om du vill köpa din alldeles egna KaffeBox och gå igenom mina recept och funderingar, se till att beställa den så att du hinner med nästa månads KaffeBox. Klicka här för att komma till deras hemsida.

Om du vill hitta alla KaffeBox texter samlade, kan du klicka här.

Please follow and like us:

0 comments on “KaffeBox December 17 Box – The Barn Nguguini ABAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *