KaffeBox Februari 18 Box – La Cabra – La Alsacia

Del 1 för KaffeBox Februari 18 Box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om det colombianska kaffet La Alsacia från kafferosteriet La Cabra. I gårdagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av La Cabra – La Alsacia så tyckte jag att det påminde väldigt mycket om kakao. Jag vet att La Cabra hade noterat choklad, vilket stämmer men jag skulle nog säga att det påminner mer om kakaonibs än just choklad. När kaffet kyldes ner under min koppning så blev den väldigt syrlig, det är rätt vanligt att specialkaffe blir det så det var ingen överraskning direkt. Men precis innan det kyldes ner var det som godast. Jag vill som vanligt även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så jag testade det tillsammans mörk choklad, jag använder ju alltid en choklad med havssalt då den är rätt så naturlig samt fångar smaker bättre med salt till sött, beskt, syrligt osv. Det kändes som att kombinera en mörk och en mjölkchoklad när jag drack detta kaffe ihop med en bit choklad, nice!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Kakaonibs med syrlig avslutning.

Information och recept till kaffet:

Origin: Colombia
Variety:  Caturra
Farm: Juan Pablo Villota
Region: Hacienda San Alberto
Process: Washed
Altitude: 1 650 – 1 650 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 20A på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
92 grader Celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 225g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall ha en total bryggtid på 1 minut och 55 sekunder

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: För att summera så är detta ett kaffe för varje dag, det hade absolut varit godare som “natural”, men processen “washed” är tyvärr normen numera när det gäller specialkaffe. Lådan kaffet kommer i är en nätt och fin i vit färg, påsen där i är av hög kvalité till skillnad från föregångaren Talor & Jørgen.

 

Det är ett bra kaffe, ett kaffe som enligt mig passar en Espro mer än en pour over som Hario V60. Det blir ofta så när det är tvättat. Natural eller Honey hade skapat en häftigare karaktär, men det är givetvis ingenting ont till kafferostaren eller de som gillar Washed. Bra!

 

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 6.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Om du vill köpa din alldeles egna KaffeBox och gå igenom mina recept och funderingar, se till att beställa den så att du hinner med nästa månads KaffeBox. Klicka här för att komma till deras hemsida. Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 20%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Om du vill hitta alla KaffeBox texter samlade, kan du klicka här.

Please follow and like us:

0 comments on “KaffeBox Februari 18 Box – La Cabra – La AlsaciaAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *