KaffeBox Februari 18 Box – La Cabra – Shembati

Del 2 för KaffeBox Februari 18 Box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om det burundiska kaffet Shembati  från kafferosteriet La Cabra. I torsdagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av La Cabra – Shembati så tyckte jag att det påminde väldigt mycket om Talor & Jørgen:s kaffe från ja samma plats exakt. Det smakade otroligt mycket grönt te till en början, men ju mer den gick ner i temperatur så fick den ytterligare smaker. Nypon kom vid den perfekta punkten att dricka kaffet och avslutningsvis fann jag mycket tranpär. Jag vill som vanligt även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så jag testade det tillsammans mörk choklad, jag använder ju alltid en choklad med havssalt då den är rätt så naturlig samt fångar smaker bättre med salt till sött, beskt, syrligt osv. Jag kommer att citera Talor & Jørgen – Lime & Grønn te kaffe: “Choklad och detta kaffe gick inte ihop och det är lite av en deal breaker för mig.”

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Grönt te, nypon & tranbär.

Information och recept till kaffet:

Origin: Burundi
Variety:  Bourbon
Farm: Shembati Smallholders
Region: Kayanza
Process: Washed
Altitude: 1 800 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 19D på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
88 grader Celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 225g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall ha en total bryggtid på 1 minut och 50 sekunder

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Ett kaffe som är nästan för nära grönt te i smaken, jag använder 88 grader vatten för att inte få smak av bränt te. Efter 12 olika versioner (13g kaffe varje försök) av en kaffebryggning för detta kaffe så gick jag tillbaka till min 88 graders variant. Det är lite för mycket grönt te för min del, det är inte det egentligen vill ha som smak i mitt kaffe. Nypon och tränbär kommer till slutet och lyfter kaffet lite, men endast lite.

Detta är ett intressant kaffe, men jag kan inte riktigt njuta av det. Däremot tror jag att kaffet kan bli bra mycket godare som cold brew.

 

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 5.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Om du vill köpa din alldeles egna KaffeBox och gå igenom mina recept och funderingar, se till att beställa den så att du hinner med nästa månads KaffeBox. Klicka här för att komma till deras hemsida. Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 20%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Om du vill hitta alla KaffeBox texter samlade, kan du klicka här.

Please follow and like us:

0 comments on “KaffeBox Februari 18 Box – La Cabra – ShembatiAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *