KaffeBox Januari 18 Box – Talor & Jørgen Kirsebær & Dobbel krem

Del 2 för KaffeBox Januari 18 Box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om det colombianska kaffet Kirsebær & Dobbel krem från kafferosteriet Talor & JørgenI onsdagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Talor & Jørgen – Kirsebær & Dobbel krem så var den väldigt lik koppningen än en gång. Det måste jag ge Talor & Jørgen beröm för, att vi kan finna samma smaker. Körsbärstonerna är väldigt fina, dock tycker jag att de påminner mer om bigarråer än just körsbär om jag ska vara exakt. Jag vill som vanligt även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så jag testade det tillsammans mörk choklad, jag använder ju alltid en choklad med havssalt då den är rätt så naturlig samt fångar smaker bättre med salt till sött, beskt, syrligt osv. Som jag skrev i föregående inlägg så är det en deal breaker om kaffet inte fungerar väl med chokladen, det är lite så jag vill avnjuta kaffe. Här får du en riktigt bra kombination av smaker, klockrent!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Bigarråer, mörk kola/karamell.

Information och recept till kaffet:

Origin: Colombia
Variety: Castillo, Caturra
Farm: Fabio Nelson Romero
Region: Tolima
Process: Washed
Altitude: 1 600-2 000 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 18E på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 40 sekunder
92 grader Celsius

1) 40g blomning i 40 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 225g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 40 sekunders blomning skall ha en total bryggtid på 2 minuter.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: I månadens  KaffeBox, så är detta min absoluta favorit, jag tror dessutom att det är min favorit från de alla fyra sorter jag testat hos KaffeBox. Detta kaffe har mest kaffelik smak av de två i månadens box. Som i gårdagens inlägg tycker jag att det är viktigt att lyfta fram förpackningen av kaffet, att de är i ziplockpåsar utan ventil. Detta är ett bekymmer för mig, påsarna har dagarna efter blåst upp en aning och behövde tappas av luft.

En jättegod kopp kaffe, med fin balans som gör kaffet dugligt till det mesta från fika till frukost. Bigarråtonen känns igen och lagom närvarande för att inte göra koppen för fruktig. Om du söker efter en sötma i kaffet så finner du utöver bigarråer en karamell eller mörk kola, lite som Werther’s Original

Ett jättegott kaffe bryggt med Hario V60 och Espro travel press. Jag kan tyvärr inte nu heller bestämma mig för vilken metod som skulle vara bäst då bägge är jättegoda. Men med en Pour over så får jag till en mer aromatisk kopp som är väldigt fin på egen hand, medans en Espro ger dig ett fylligt kaffe som gör sig bra ihop till fika.  Kirsebær & Dobbel krem från  Talor & Jørgen är ett kanonbra kaffe som alla kaffeälskare skulle uppskatta.

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 7.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Om du vill köpa din alldeles egna KaffeBox och gå igenom mina recept och funderingar, se till att beställa den så att du hinner med nästa månads KaffeBox. Klicka här för att komma till deras hemsida.

Om du vill hitta alla KaffeBox texter samlade, kan du klicka här.

Please follow and like us:

0 comments on “KaffeBox Januari 18 Box – Talor & Jørgen Kirsebær & Dobbel kremAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *