KaffeBox Januari 18 Box – Talor & Jørgen Lime & Grønn te

Del 1 för KaffeBox Januari 18 Box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om det burundiska kaffet Lime & Grønn te från kafferosteriet Talor & Jørgen. I gårdagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Talor & Jørgen – Lime & Grønn te så var den precis som Talor & Jørgen Lime noterat under sin koppning. Särskilt smaken av grönt te, det känns verkligen som att det är hårdpressat grönt te som blivit målade med kaffefärg. Det skriker verkligen grönt te om kaffet, fast inte så mycket lime – snarare bergamott. Jag vill som vanligt även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så jag testade det tillsammans mörk choklad, jag använder ju alltid en choklad med havssalt då den är rätt så naturlig samt fångar smaker bättre med salt till sött, beskt, syrligt osv. Choklad och detta kaffe gick inte ihop och det är lite av en deal breaker för mig.

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Grönt te, bergamott och citruszest.

Information och recept till kaffet:

Origin: Burundi
Variety:  Red Bourbon
Farm: Shembati Smallholders
Region: Kayanza
Process: Washed
Altitude: 1 800 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 19D på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
88 grader Celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 225g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall ha en total bryggtid på 1 minut och 50 sekunder

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Än en gång blir jag riktigt imponerad av KaffeBox, de väljer ut kaffe med jättefin design och väldigt intressanta och väldigt olika sorter varje gång. Jag har några små bekymmer med hur Talor & Jørgen packar sina kaffeproduktern, kartongen är jättesnygg, men inuti den så förvaras kaffet i en ziplock påse utan ventil. När jag använt ziplockpåsar för att förvara kaffe (då med dubbelförsegling istället för singel som i detta fall) så försvinner smak extremt fort. Förhoppningsvis är det bara ett bekymmer och inte mer än så, men det tycker jag att en skall beakta.

Det är nästan lite läskigt hur likt det är grönt te i smaken, den har även en härlig ton av bergamott och en blandning citruszest. Kaffet är inte sött, men det har en beskhet som påminner om grönt te och har en genomgående mild syra. Om du har svårt för kaffe och älskar grönt te, men vill börja någonstans så “look no more”. Det är dock för likt grönt te för min smak och därför får jag inte den heliga “kaffesmaken”, så för mig är det tyvärr ett stort minus.

Ett intressant kaffe bryggt med Hario V60 och Espro travel press. Det är alldeles för svårt att avgöra vilket som passade bäst för just detta kaffe. Jag gillade bägge lika mycket och låter den frågan vara obesvarad.

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 5.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Om du vill köpa din alldeles egna KaffeBox och gå igenom mina recept och funderingar, se till att beställa den så att du hinner med nästa månads KaffeBox. Klicka här för att komma till deras hemsida.

Om du vill hitta alla KaffeBox texter samlade, kan du klicka här.

Please follow and like us:

0 comments on “KaffeBox Januari 18 Box – Talor & Jørgen Lime & Grønn teAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *