KaffeBox Juli 18 Box – Lippe – Kenya Rungeto

Del 1 för KaffeBox Juli 18 Box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om det Kenyanska kaffet Rungeto från kafferosteriet Lippe. I föregående inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Lippe – Kenya Rungeto så framhävs de syrliga tonerna som bäst när temperaturen är runt 60 grader Celsius. Du kommer att finna tonerna från vinbär som allra bäst då, vaniljen tycker jag är enklast att finna vid högre temperatur. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt.

Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. Jag tyckte att det var okej, men jag kan tillägga att detta var gott ihop med kardenummabullar, jag testade det häromdagen.

 

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!


Smaker vid koppning:

Härliga toner av svart och rödvinbär med en svag ton av vanilj.


Information och recept till kaffet:

Origin: Kenya
Variety: Arabica SL28, SL34
Farm: Kii Factory
Region: Kirinyaga
Process: Washed
Altitude: 1 600 – 1 800 meter över havet.


Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 20D på Baratza Sette 270, medium-grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 40 sekunder
91 grader Celsius

1) 40g blomning i 40 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 225g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 40 sekunders blomning skall ha en total bryggtid på 2 minuter och 5 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader Celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: I fredagens inlägg så skrev jag att min förvantan var följande:

“Det var ett tag sedan jag drack en fin kopp Kenyanskt kaffe, och den här beskrivningen av kaffet låter helt fantastisk. Detta kan vara en fin återupplevelse av det Kenyanska kaffet. Ett syrligt sött kaffe med härliga toner av vanilj, det låter helt perfekt!”

Ett typiskt kaffe från Kenya, vilket gör mig väldigt glad. Det sprang tyvärr inte iväg tillräckligt mycket för att sura till det ordentligt, men det var mer på det balanserade planet, vilket är helt okej för de som kanske ska testa dricka ett syrligt kaffe för första gången. Jag vet att det kan vara för syrligt för väldigt många om de inte vant sig, så detta är nog en perfekt början!

Lippe från Norge har visat prov på intressant variant av kenyakaffe, jag vet att jag beskrev det som ett typiskt kaffe från Kenya… Men det är ändå inte lika syrligt som de flesta brukar vara, utan en mer balanserad variant på det. Funkade jättebra som presskaffe tillskillnad från en syrlig.

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Vill du ha en mer rundare kopp, brygg med Espron! Du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel.

Jag tänker citera det jag skrivit en annan gång, då det appliceras i denna situation med:

“Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer aromatisk och trevligare på egen hand. I detta fall skulle jag välja utifrån situation. På morgonen hade jag föredragit en Espro till frukost, medans en Hariobryggd på eftermiddagen utan någonting till. Kaffet är gott, stabilt och går att dricka varje dag.”


Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 6.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Om du vill köpa din alldeles egna KaffeBox och gå igenom mina recept och funderingar, se till att beställa den så att du hinner med nästa månads KaffeBox. Klicka här för att komma till deras hemsida. Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 20%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Om du vill hitta alla KaffeBox texter samlade, kan du klicka här.

Please follow and like us:

0 comments on “KaffeBox Juli 18 Box – Lippe – Kenya RungetoAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *