KaffeBox Juni 18 Box – Jacobsen og Svart- Ethiopia Guji Gigessa

Del 1 för KaffeBox Juni 18 Box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om det Ethiopiska kaffet Guji Gigessa från kafferosteriet Jacobsen og Svart. I gårdagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Jacobsen og Svart – Ethiopia Guji Gigessa så smakade den likt dess beskrivning (Blåbär, jordgubbar, söta körsbär) och min förväntning. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. Det passade extremt bra ihop!

 

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Rik sötma från bär (mest körsbär och jordgubbar).

Information och recept till kaffet:

Origin: Etiopien
Variety:  Heirloom
Farm: Faysel Abdosh
Region: Shakiso, Guji
Process: Natural
Altitude: 1 900 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 20A på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 40 sekunder
93 grader Celsius

1) 40g blomning i 40 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 225g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 40 sekunders blomning skall ha en total bryggtid på 2 minut och 15 sekunder.

17g kaffe (malningsgrad 22A på Baratza Sette 270, medium-grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
92 grader celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 115g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 45 sekunder
3) 110g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 5 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: I onsdagens inlägg så skrev jag att min förvantan var följande:

“Det ser ut som ett kaffe jag aldrig kommer att tröttna på, ett kaffe som håller hög nivå vid varje kopp och har en smak som många relaterar vid kaffe. Guji är ett område mycket kaffe kommer ifrån, det är sött fruktigt och har fin smak rätt igenom.”

Jag blev rätt överraskad över hur fint rostat alla kaffebönor var, att med naturalprocessat kaffe ha så jämnrostat kaffe är verkligen ett bevis på att rostaren är skicklig!

Kaffet har fin sötma som är alldeles lagom, kaffet är ingenting du kommer att tröttna på precis som jag skrev i mina förväntningar om kaffet. Det smakar kaffe och det har en mycket högre klass än kaffet som säljs i livsmedelsaffären, så hur kan det egentligen gå fel!

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Vill du ha en mer rundare kopp, brygg med Espron! Du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel. Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer aromatisk och trevligare på egen hand. I detta fall skulle jag välja utifrån situation. På morgonen hade jag föredragit en Espro till frukost, medans en Hariobryggd på eftermiddagen utan någonting till. Kaffet är gott och jag skulle garanterat rekommendera detta kaffe utan någon som helst tvivel!


Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 6.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Om du vill köpa din alldeles egna KaffeBox och gå igenom mina recept och funderingar, se till att beställa den så att du hinner med nästa månads KaffeBox. Klicka här för att komma till deras hemsida. Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 20%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Om du vill hitta alla KaffeBox texter samlade, kan du klicka här.

Please follow and like us:

0 comments on “KaffeBox Juni 18 Box – Jacobsen og Svart- Ethiopia Guji GigessaAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *