KaffeBox Juni 18 Box – Jacobsen og Svart- Rwanda Gataba

Del 2 för KaffeBox Juni 18 Box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om det Rwandiska kaffet Gataba från kafferosteriet Jacobsen og Svart. I onsdagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt

Vid min koppning av Jacobsen og Svart – Rwanda Gatabe så tycker jag att den smakade precis som jag förväntade mig, väldigt mycket grönt te. Väldigt svaga toner av persika, men i och med att grönt te kan ha den där syran som finns i citrus så påminde det lite om det faktiskt. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det.  Och det gjorde jag inte nu heller!

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Dominant smak av grönt te med milda toner av citrus.

Information och recept till kaffet:

Origin: Rwanda
Variety: Red Bourgon
Farm: Epiphanie & Samuel Muhirwa
Region: Nyamagabe
Process: Washed
Altitude: 1 900 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 22A på Baratza Sette 270, medium-grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 35 sekunder
92 grader celsius

1) 40g blomning i 35 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 100g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 35 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 45 sekunder
3) 125g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 10 sekunder.


Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: I onsdagens inlägg så skrev jag att min förvantan var följande:

“Det känns som att det är väldigt inne med kaffe från Rwanda, jag känner att kaffet kommer dra mycket åt grönt te hållet igen. Det tråkiga är att jag har börjat tröttna lite på det så jag hoppas på en trevlig överraskning!”

Kaffet är okej, det håller inte samma smak eller klass som gårdagens kaffe. Som ni säkert märkt så är jag ett stort fan av naturalprocesseat kaffe till skillnad från dagens tvättade kaffe. Men att det är en sån dominant smak av grönt te förstör mycket för mig.

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Vill du ha en mer rundare kopp, brygg med Espron! Du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel. Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer aromatisk och trevligare på egen hand. I detta fall skulle jag välja utifrån situation. På morgonen hade jag föredragit en Espro till frukost, medans en Hariobryggd på eftermiddagen utan någonting till. Vill du ha en dominant smak av grönt te så brygg pour over, men vill du få mer kaffesmak så fungerar det bäst med kaffepress, då mer oljor följer med ner i koppen!

 

Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 5.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

Om du vill köpa din alldeles egna KaffeBox och gå igenom mina recept och funderingar, se till att beställa den så att du hinner med nästa månads KaffeBox. Klicka här för att komma till deras hemsida. Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 20%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Om du vill hitta alla KaffeBox texter samlade, kan du klicka här.

 

Please follow and like us:

0 comments on “KaffeBox Juni 18 Box – Jacobsen og Svart- Rwanda GatabaAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *