KaffeBox Maj 18 Box – Koppi – Colombia Finca La Ensillada

Del 2 för KaffeBox Maj 18 Box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om det Colombianska kaffet Finca La Ensillada från kafferosteriet Koppi. I måndagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Koppi – Finca La Ensillada så tycker jag att detta kaffe hade bättre smak och blommigare toner än gårdagens recension. Ett bättre kaffe. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. Även här var det bättre!

 

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Svaga toner av jasmin & sötman från ett rött äpple.

Information och recept till kaffet:

Origin: Colombia
Variety: Variedad Colombia
Farm: Nancy Dias
Region: Tarqui, Huila
Process: Washed
Altitude: 1 900 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 19D på Baratza Sette 270, medium-grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 50 sekunder
93 grader celsius

1) 40g blomning i 50 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 130g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 50 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 30 sekunder
3) 95g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minuter och 5 sekunder.

 

 

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: När det gäller rosten så tycker jag att jag kan citera gårdagens text då det även stämmer överens idag:

“Rent ockulärt så tycker jag att bönorna har en rätt jämn rostning, ett godkänt betyg helt klart. Många har mycket ojämnare och även jämnare än så.  Men visst har jag högre krav än så för att det kunde smaka en aning annorlunda kopp till kopp. Det kan ju även påverkas av malning. Malning 1 och 2 kan olika antal fines eller boulders vilket kan påverka koppen, men vid jämn rost så märker du skillnaden.”

Kaffet är gott, det håller definitivt en högre klass än gårdagens. Jag tycker också att det var svårt att klämma fram de finaste av toner ur kaffet. Vid varje recension/tömning av en påse, så får jag riktigt goda koppar. Med Koppis kaffen så tycker jag inte att det kom fram någon spektakulär kopp alls. Det var bra, men inte mer än så faktiskt.

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Vill du ha en mer rundare kopp, brygg med Espron! Du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel. Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer aromatisk och trevligare på egen hand. I detta fall skulle jag välja utifrån situation. På morgonen hade jag föredragit en Espro till frukost, medans en Hariobryggd på eftermiddagen utan någonting till. Jag tycker att kaffet är smått över okej, det är blommigare och har en mycket trevligare känsla. Koppi från Sverige har lämnat mig besviken, men jag tänker ge dem ett försök igen längre fram. Troligen med ett kaffe från Kenya!


Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 6.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

 

Om du vill köpa din alldeles egna KaffeBox och gå igenom mina recept och funderingar, se till att beställa den så att du hinner med nästa månads KaffeBox. Klicka här för att komma till deras hemsida. Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 20%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Om du vill hitta alla KaffeBox texter samlade, kan du klicka här.

 

Please follow and like us:

0 comments on “KaffeBox Maj 18 Box – Koppi – Colombia Finca La EnsilladaAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *