KaffeBox Mars 18 Box – April Coffee Roasters – Ethiopia Banko

Del 1 för KaffeBox Mars 18 Box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om det Etiopiska kaffet Ethiopia Banko från kafferosteriet April Coffee Roasters. I gårdagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av April Coffee Roasters – Ethiopia Banko så blev jag rätt så överraskad över hur lik den var deras noter (Fermenterad blåbär, blommig & mjölk choklad). Detta tillhör en utav de bästa kaffen i år, det blev även bättre när kaffet svalnade något. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. Självklart var dettta inte fallet, detta blev som smält smör, jättegott!

 

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Mjölk choklad, en blommig ton som är mild med bärig avslutning.

Information och recept till kaffet:

Origin: Etiopien
Variety:  Native Heirloom
Farm: Banko processing station
Region: Yirgacheffe
Process: Natural
Altitude: 2 000 – 2 200 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 17D på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 45 sekunder
93 grader celsius

1) 40g blomning i 45 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 110g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 45 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 55 sekunder
3) 115g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 25 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Rent ockulärt så tycker jag att bönorna har en ojämn rostning, jag måste erkänna att jag hade högre krav än så. Det kunde smaka lite annorlunda beroende på vilken kopp det blev, oavsett om det var samma recept EXAKT. Oavsett detta så var det jättegott varje gång. Extremt enkelt att brygga! Etiopiskt kaffe är oftast enklare att utföra.

Det jag gillar med kaffet utöver den kraftiga tonen av mjölk choklad är avslutningen av bär. Den är även riktigt aromatisk och kan drickas varje dag. Som jag skrev i gårdagens inlägg så är detta ett kaffe som jag definitvt skulle urskilja som ett kaffe jag skulle köpa hem. Det är något som jag fortfarande håller med om idag.

 

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Vill du ha en mer rundare kopp, brygg med Espron! Du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel. Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer aromatisk och trevligare på egen hand. I detta fall skulle jag välja utifrån situation. På morgonen hade jag föredragit en Espro till frukost, medans en Hariobryggd på eftermiddagen utan någonting till. April Coffee Roasters från Danmark tycker jag har bevisat sig tillhöra eliten inom kafferostning.


Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 7.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

 

Om du vill köpa din alldeles egna KaffeBox och gå igenom mina recept och funderingar, se till att beställa den så att du hinner med nästa månads KaffeBox. Klicka här för att komma till deras hemsida. Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 20%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Om du vill hitta alla KaffeBox texter samlade, kan du klicka här.

Please follow and like us:

0 comments on “KaffeBox Mars 18 Box – April Coffee Roasters – Ethiopia BankoAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *