KaffeBox Mars 18 Box – April Coffee Roasters – Rwanda Matyazo

Del 2 för KaffeBox Mars 18 Box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om det Rwandiska kaffet Rwanda Matyazo från kafferosteriet April Coffee Roasters. I onsdagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av April Coffee Roasters – Rwanda Matyazo så tyckte jag att den smakade mer eller mindre det jag förväntat mig, ett väldigt sött och jordigt kaffe med tropiska toner. Företagets koppning (Jordgubbar, tropiska frukter & örter) är givetvis en koppning som överensstämmer med min åsikt. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt. Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. Jag tycker inte att det var lika gott som gårdagens kaffe, men det var okej.

 

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen, se bilden nedan.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!

Smaker vid koppning:
Söta toner från tropiska frukter med en jordig närvaro.

Information och recept till kaffet:

Origin: Rwanda
Variety: Bourbon
Farm: Matyazo processing station
Region: Matyazo, Ngororero
Process: Washed
Altitude: 1 600 – 2 200 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 22A på Baratza Sette 270, medium-grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 35 sekunder
92 grader celsius

1) 40g blomning i 35 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 100g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 35 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 45 sekunder
3) 125g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 10 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Likt gårdagen: “Rent ockulärt så tycker jag att bönorna har en ojämn rostning, jag måste erkänna att jag hade högre krav än så. Det kunde smaka lite annorlunda beroende på vilken kopp det blev, oavsett om det var samma recept EXAKT…” Till skillnad från Ethiopia Banko så var detta något svårare att få till ett bra resultat varje gång. Det är givetvis ett bra kaffe ändå.

Jag gillar kaffet, det ger dig en bra kopp. Det känns inte rättvist att jämföra med gårdagens kaffe, men den smaken passade mig bättre. Kaffet var väldigt gott som cold brew, även bryggt på traditionellt och den snabba versionen.

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Vill du ha en mer rundare kopp, brygg med Espron! Du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel. Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer aromatisk och trevligare på egen hand. Igår kunde jag ge ett definitivt svar, idag är det lite svårare. Jag kan inte riktigt välja om det behöver ske på en viss tid, tilltugg eller annat. Jag skulle säga såhär istället: Är du lat? Brygg med Espro, om inte? Kör med Hario V60!  April Coffee Roasters avslutar därmed sin KaffeBox vecka, hoppas att vi ses snart igen!


Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 6.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

 

Om du vill köpa din alldeles egna KaffeBox och gå igenom mina recept och funderingar, se till att beställa den så att du hinner med nästa månads KaffeBox. Klicka här för att komma till deras hemsida. Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 20%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Om du vill hitta alla KaffeBox texter samlade, kan du klicka här.

Please follow and like us:

0 comments on “KaffeBox Mars 18 Box – April Coffee Roasters – Rwanda MatyazoAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *