KaffeBox September 18 Box – Vertical Coffee Roasters – Argote Colombia

Del 1 för KaffeBox September 18 Box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om det Colombianska kaffet Argote från kafferosteriet Vertical Coffee Roasters. I föregående inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Vertical Coffee Roasters – Argote Colombia så var det rätt lätt att känna igen de flesta tonerna som beskrevs på påsen (Aprikos, apelsin, karamell & saftig body). Kaffet har däremot inte den där ljusa rosten som vi i Sverige och Danmark är berömda för. Däremot så blir det en blandning av alla Skandinavier, jag tycker att den påminner en del om Norsk rost, Lippe & Nord Brenneri till exempel. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt.

Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. Detta var en typisk match, jag tror att eftersom det Colombianska kaffet var lite mer än ljusrost så passar det bra med fika och choklad.

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!


Smaker vid koppning:

Söt fruktighet av apelsin och aprikos med trevlig mustighet.


Information och recept till kaffet:

Origin: Colombia
Variety:  Caturra
Farm: Argote Family Farm
Region: Nariño
Process: Washed
Altitude: 1 950 – 2 000 meter över havet.


Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 18F på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
92 grader celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 115g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 55 sekunder
3) 110g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 10 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader Celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: I fredagens inlägg så skrev jag att min förvantan var följande:

“Det låter som ett fantastiskt kaffe, jag har saknat bra Colombianskt kaffe och jag tror att vi har ett här. Jag tror att det räcker med det, jag tror på ett sött och gott kaffe från Colombia!”

Ett bra Colombianskt kaffe var det minsann! Kaffet är väldigt gott och tillhör en rostgrad som jag skulle anse vara mellan ljusrost och mellanrost. Den rostgraden är något jag uppskattar i många fall då den passar utmärkt som “everyday coffee”, till mat, till frukost eller till fika.

Vertical Coffee Roasters från Schweiz har en annorlunda design måste jag säga, det är inte så ofta jag sett kaffepåsar med vintersport eller överhuvudtaget ens sport. Så när jag såg att det var en snowboard på bilden och lade märke till att det hunnit snöa lite här i Sverige så sprang jag ner innan det smälte. Lite frost kunde jag dock fånga och sen smälte det någon timma senare.

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Vill du ha en mer rundare kopp, brygg med Espron! Du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel.

Jag tänker citera det jag skrivit en annan gång, då det appliceras i denna situation med:

“Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer aromatisk och trevligare på egen hand. I detta fall skulle jag välja utifrån situation. På morgonen hade jag föredragit en Espro till frukost, medans en Hariobryggd på eftermiddagen utan någonting till. Kaffet är gott, stabilt och går att dricka varje dag.”

Vertical Coffee Roasters har imponerat mig och jag måste säga att detta kaffet är bland det godare jag har recenserat på länge!


Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 7.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Om du vill köpa din alldeles egna KaffeBox och gå igenom mina recept och funderingar, se till att beställa den så att du hinner med nästa månads KaffeBox. Klicka här för att komma till deras hemsida. Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 20%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Om du vill hitta alla KaffeBox texter samlade, kan du klicka här.

Please follow and like us:

0 comments on “KaffeBox September 18 Box – Vertical Coffee Roasters – Argote ColombiaAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *